Koga je FIFA preskočila za 'Zlatnu loptu'?

Ne bi bilo nezasluženo da su se Vidal, Suarez, Modrić, Ivanović, Kompani ili Humels našli u izboru za prestižno priznanje.

Fudbal 01.11.2014 | 12:20
Koga je FIFA preskočila za 'Zlatnu loptu'?

Kao i uvek kada se dele nagrade i prave liste igrača koji konkurišu za prestižna priznanja, polemika se ne vodi oko toga ko je na listi, već ko nije. Tako je i izbor Frans Fudbala i FIFA od 23 imena koja konkurišu za zvanje igrača godine izazvao veliku pažnju i diskusije.

Nije ništa novo da FIFA zaboravi na neka zaslužna imena i stavi neka koja možda i ne zaslužuju da se tu nađu.

U nekim izborima poput ovog koji je svakako najbitniji i najglamurozniji se često robuje imenima, pa se godinama vrti grupa jednih te istih fudbalera koji su svakako vrhunski, ali i kada imaju neku sezonu ispod nivoa, njihovo ime ostaje na listi. Tako su se i u ovogodišnjem izboru našli neki fudbaleri Barselone, Reala ili Bajerna koji možda i nisu po učinku bili među 23 najbolja fudbalera sveta u 2013. godini. Kriterijumi za izbor su prilično nejasni i nije poznato koliko rezultati klubova i reprezentacija utiču na nominacije.

Ko je sve preskočen u izboru FIFA i Frans Fudbala?

Mnogi su iznenađeni da na listi nema Luisa Suareza, iako je Urugvajac preskočio drugi deo sezone zbog suspenzije. Međutim, popularni El Pistolero ni do sada nije imao pošten tretman u FIFA, pa se on lično verovatno i nije iznenadio.

Nema ni Artura Vidala koji je igrao fantastično za Juventus i reprezentaciju Čilea. Na listi su šestorica nemačkih fudbalera, a među njima nije Mats Humels koji je bi komandant odbrane na Mundijalu i čak postigao dva bitna gola.

Nema ni Luke Modrića koji je sigurno imao veći doprinos u osvajanju Realove “Desime” od Karima Benzeme. FIFA je zaobišla i sjajnog Vensana Kompanija, koji je kao kapiten predvodio Mančester Siti do titule u Premijer ligi i imao zapaženo učešće sa Belgijom na svetskom prvenstvu. Nema ni najboljeg desnog beka planete - Branislava Ivanovića. Šta je još Dijego Godin mogao da uradi da se nađe na listi?

Ukusi su različiti, ali teško da će se mnogi složiti sa ovim izborom FIFA…

Komentari / 0

Ostavite komentar