Ма, шта то ради Бијелса са Марсељом?!

Навијачи Марсеља су били пресрећни када је њихов клуб купио Бачуајиа и Дорију, али контроверзни аргентински тренер прави чуда са истим оним слабим тимом од прошле сезоне у којем нема места за најскупље аквизиције.

Фудбал 01.11.2014 | 12:00
Ма, шта то ради Бијелса са Марсељом?!

Сваки пут када неки тренер почне да кука како му недостају појачања, како му је остављен лош тим на располагању, требало му одговорити речима: „Марсело Бијелса“. Код њега све може!

Контроверзни Аргентинац је, без икакве сумње, један од најбољих тренера данашњице.

Али генијални Бијелса је просто непресушни извор занимљивих тема. Једна од њих је и та теорија да се резултати праве само и искључиво уз огромне суме уложеног новца. Бијелса је такав какав је и због својих принципа и карактера је имао чудан избор клубова. Док Муирњо, Ван Гал, Гвардиола, Анчелоти и остали троше на десетине и стотине милиона евра како би се дочепали најпрестижнијих пехара, Бијелса има свој пут и свој начин.

Ове сезоне Ел Локо помера границе чудесним резултатима са Олимпиком из Марсеља. Једини француски клуб који је био првак Европе је мимо свих очекивања на првом месту првенствене табеле, са три и по пута јефтинијим тимом од Пари Сен Жермена.

Да ствари буду чудније, Бијелса то ради са скоро идентичним тимом који је Марсељ имао прошле сезоне. Сећате се тог тима? Били су шести прошле сезоне, играли су ружно и слабо.

И онда је дошао Бијелса.

Имао је списак појачања, али му клуб није услишио жеље, што је на очај клупских челника одмах отворено изнео у јавност.

Уместо његових жеља (ко зна какве су биле), клуб с Велодорма је довео два изузетно атрактивна млада фудбалера која су плаћена по пет милиона евра. Први је Мичи Бачуаји који је био најбољи игач Стандарда. Други је „чудо од детета“, бразилски штопер Дорија којег су годинама доводили у контекст са највећим европским клубовиам. За Марсељ су то била велика имена и значајна појачања.

Међутим та појачања за Бијелсу - као да не постоје!

Дорија засад нема ниједан минут у сезони, Бачуаји је пет пута ушао са клупе и скупио целих 111 минута на терену!

Код Бијелсе играју сви они које је Марсељ имао на располагању прошле сезоне. Одједном је Морел постао најопаснији леви бек у Француској, Менди тек сада почиње да оправдава епитет великог талента, Н'Кулу делује као поуздан штопер... Везисти Имбула, Рома и Товин не личе на играче из прошле сезоне. Жињак опет делује као озбиљан шпиц.

Никоме није јасно шта се дешава. Поготово Дорији и Бачуајиу који вероватно проклињу дан када су дошли у Марсељ. Бијелса ту не види никакав проблем.
„Бачуаји је баш комплетан нападач. Сјајно се креће, веома је снажан у дуелима, лукав је, шутира добро обема ногама, може и да игра на крилу ако је неопходно. Прави је такмичар и види се да је фрустриран што не игра. Поред тога је сјајан момак и ван терена имамо одличан однос“, рекао је данас Бијелса.

Што се Дорије тиче, и за њега има речи хвале.
„Када бирам штопера за првих 11, увек водим рачуна о другом штоперу који игра са ним у пару. Штопери морају бити компатибилни. Увек бирам штоперски тандем у зависности од ривала и карактеристика противничких играча. Дорија је талентован играч и може да игра са многима у пару“, поручио је стартег Марсеља.

Тешко да ће после ових речи Аргентинца неком бити јасније зашто Бачуаји и Дорија не играју. Али генијалне „Лудаке“ је тешко разумети...

Коментари / 0

Оставите коментар