Ma, šta to radi Bijelsa sa Marseljom?!

Navijači Marselja su bili presrećni kada je njihov klub kupio Bačuajia i Doriju, ali kontroverzni argentinski trener pravi čuda sa istim onim slabim timom od prošle sezone u kojem nema mesta za najskuplje akvizicije.

Fudbal 01.11.2014 | 12:00
Ma, šta to radi Bijelsa sa Marseljom?!

Svaki put kada neki trener počne da kuka kako mu nedostaju pojačanja, kako mu je ostavljen loš tim na raspolaganju, trebalo mu odgovoriti rečima: „Marselo Bijelsa“. Kod njega sve može!

Kontroverzni Argentinac je, bez ikakve sumnje, jedan od najboljih trenera današnjice.

Ali genijalni Bijelsa je prosto nepresušni izvor zanimljivih tema. Jedna od njih je i ta teorija da se rezultati prave samo i isključivo uz ogromne sume uloženog novca. Bijelsa je takav kakav je i zbog svojih principa i karaktera je imao čudan izbor klubova. Dok Muirnjo, Van Gal, Gvardiola, Ančeloti i ostali troše na desetine i stotine miliona evra kako bi se dočepali najprestižnijih pehara, Bijelsa ima svoj put i svoj način.

Ove sezone El Loko pomera granice čudesnim rezultatima sa Olimpikom iz Marselja. Jedini francuski klub koji je bio prvak Evrope je mimo svih očekivanja na prvom mestu prvenstvene tabele, sa tri i po puta jeftinijim timom od Pari Sen Žermena.

Da stvari budu čudnije, Bijelsa to radi sa skoro identičnim timom koji je Marselj imao prošle sezone. Sećate se tog tima? Bili su šesti prošle sezone, igrali su ružno i slabo.

I onda je došao Bijelsa.

Imao je spisak pojačanja, ali mu klub nije uslišio želje, što je na očaj klupskih čelnika odmah otvoreno izneo u javnost.

Umesto njegovih želja (ko zna kakve su bile), klub s Velodorma je doveo dva izuzetno atraktivna mlada fudbalera koja su plaćena po pet miliona evra. Prvi je Miči Bačuaji koji je bio najbolji igač Standarda. Drugi je „čudo od deteta“, brazilski štoper Dorija kojeg su godinama dovodili u kontekst sa najvećim evropskim kluboviam. Za Marselj su to bila velika imena i značajna pojačanja.

Međutim ta pojačanja za Bijelsu - kao da ne postoje!

Dorija zasad nema nijedan minut u sezoni, Bačuaji je pet puta ušao sa klupe i skupio celih 111 minuta na terenu!

Kod Bijelse igraju svi oni koje je Marselj imao na raspolaganju prošle sezone. Odjednom je Morel postao najopasniji levi bek u Francuskoj, Mendi tek sada počinje da opravdava epitet velikog talenta, N'Kulu deluje kao pouzdan štoper... Vezisti Imbula, Roma i Tovin ne liče na igrače iz prošle sezone. Žinjak opet deluje kao ozbiljan špic.

Nikome nije jasno šta se dešava. Pogotovo Doriji i Bačuajiu koji verovatno proklinju dan kada su došli u Marselj. Bijelsa tu ne vidi nikakav problem.
„Bačuaji je baš kompletan napadač. Sjajno se kreće, veoma je snažan u duelima, lukav je, šutira dobro obema nogama, može i da igra na krilu ako je neophodno. Pravi je takmičar i vidi se da je frustriran što ne igra. Pored toga je sjajan momak i van terena imamo odličan odnos“, rekao je danas Bijelsa.

Što se Dorije tiče, i za njega ima reči hvale.
„Kada biram štopera za prvih 11, uvek vodim računa o drugom štoperu koji igra sa nim u paru. Štoperi moraju biti kompatibilni. Uvek biram štoperski tandem u zavisnosti od rivala i karakteristika protivničkih igrača. Dorija je talentovan igrač i može da igra sa mnogima u paru“, poručio je starteg Marselja.

Teško da će posle ovih reči Argentinca nekom biti jasnije zašto Bačuaji i Dorija ne igraju. Ali genijalne „Ludake“ je teško razumeti...

Komentari / 0

Ostavite komentar