Севиља купи 'отпатке и води у Шпанији! Како?!

Летос су продали Ракитића, Морена и капитена Фација, инкасирали 46.000.000 евра и сада деле прву позицију на табели. Како?

Фудбал 01.11.2014 | 11:00
Севиља купи 'отпатке и води у Шпанији! Како?!

Ако нисте детаљан пратилац збивања у европском фудбалу, сигурно вам очи боде табела шпанске Примере. Очекивано је да се ту нађу гиганти Барселона и Реал Мадрид, навикли смо се и да им Атлетико квари планове, али шта у том друштву тражи Севиља?

Клуб из Андалузије је дефинитивно феномен шпанског фудбала, до савршенства су довели систем „купи јефтино - продај скупо“, уз све то су константно у врху, а да успех буде потпун - они чак освајају и трофеје! Освојили су седам значајних пехара у последњих десет година! Примера ради, Атлетико Мадрид има такође седам, Арсенал у том периоду има два трофеја, Милан четири, Борусија Дортмунд пет... Да подсетимо да играју у лиги са две највеће аждаје светског фудбала.

Како Севиља успева да опстане и да толико траје, заиста је тема на коју је тешко одговорити. Директор Монки важи за алхемичара европског фудбала, али овакви резултати у текућој сезони су изнад свих очекивања. Седам победа у девет мечева је ван сваке памети.

Како то обично бива са Севиљом, имали су припремљен план, разрадили стератегију током лета, амортизовали тешке ударце који су им задали богати и велики.

Довољно је рећи да су Андалужани минулог лета напустили тројица од четворице најбољих играча. Ракитић, Алберто Морено и капитен Фацио су отишли у замену за 46.000.000 евра обештећења. Некако су успели да одупру нападима на Карлоса Баку. Вероватно свесни да ће Колумбијац на крају ове сезоне вредети још више од оних 10 до 15 милиона евра који су се помињали у претходном прелазном року.

Зарађени новац Севиља никада не троши као пијани милионер. Уложили су 20.000.000 евра у тим, а најскупље појачање је био дефанзивни везиста Гжегорж Криховјак који је Ремсу плаћен пет и по милиона европских новчаница.

Ту до изражаја долази Монкијев њух.

Морена су надокнадили онако како то они обично раде. Проналажењем отпадака из других клубова. Беноа Тремулинас је момак који се доказао у Француској, али му је каријера кренула низбрдо када се пре годину и кусур дана преселио у Динамо из Кијева. Севиља му је само вратила самопоуздање и уштедела на томе што су Француза многи прерано отписали.

Уместо капитена Фација, Севиљаноси су купили Николаса Пареху. Искусног Аргентинца који је и претходне сезоне играо за њихов тим на позајмици из московског Спартака, а када се показао добро тек тада су активирали откупну клаузулу од три милиона. Плус су додали и талентованог Тимотија Колоџејчака из Нице. За укупно пет милиона узели су два одлична штопера. За упола мању цену од суме за коју су продали Фација. Откупили си и Данијела Кариша, који је био Редингова промашена инвестиција.

Севиља позајми играче за које се зна да су квалитетни, али не блистају у својим клубовима из неког разлога и пада им цена. Тада Андалужани реагују, прво га позајме, договоре малу откупну суму и ако се играч врати у форму, плате откуп.

Тако су претходног лета на позајмицу узели и Барселонине бисере Ђерара Деулофеуа и Дениса Суареза. Барсини 20-годишњаци нису били у плановима Луис Енрикеа и Севиља је то намирисала. За Деулофеуа нису успели да договоре откупну клаузулу, али за Суареза су постигли погодбу вредну шест милиона евра. Толико треба да плате Каталонцима ако желе да суперталентовани племејкер постање њихово стопроцентно вкасништво. Момак блиста у овој сезони, пореде га са Ћавијем. Када је био клинац, Давид Силва га је препоручио Манчестер Ситију и наговорио га да дође на Етихад. Потом је Барселона месецима водила рат да га преотме Грађанима, довела га, пројектовала га за Ћавијевог наследника, али је одлучила да купи Ракитића.

Иста ствар је и са Јагом Аспсаом којем су се смејали у Ливерпулу, али у Севиљи верују да ће зарадити на њему. Наравно, ако се покаже добро и ако га откупе.

За ситне паре су довели и Евера Банегу из Валенсије, који опет личи на оно „чудо од детета“ из Боке Јуниорс, а не на невољу која је задесила Валенсију...

Колико ће Севиљски бербери издржати, тешко је поргнозирати, с обзиром ко им је конкуренција. Али засад добро шишају...

Коментари / 0

Оставите коментар