Sevilja kupi 'otpatke i vodi u Španiji! Kako?!

Letos su prodali Rakitića, Morena i kapitena Facija, inkasirali 46.000.000 evra i sada dele prvu poziciju na tabeli. Kako?

Fudbal 01.11.2014 | 11:00
Sevilja kupi 'otpatke i vodi u Španiji! Kako?!

Ako niste detaljan pratilac zbivanja u evropskom fudbalu, sigurno vam oči bode tabela španske Primere. Očekivano je da se tu nađu giganti Barselona i Real Madrid, navikli smo se i da im Atletiko kvari planove, ali šta u tom društvu traži Sevilja?

Klub iz Andaluzije je definitivno fenomen španskog fudbala, do savršenstva su doveli sistem „kupi jeftino - prodaj skupo“, uz sve to su konstantno u vrhu, a da uspeh bude potpun - oni čak osvajaju i trofeje! Osvojili su sedam značajnih pehara u poslednjih deset godina! Primera radi, Atletiko Madrid ima takođe sedam, Arsenal u tom periodu ima dva trofeja, Milan četiri, Borusija Dortmund pet... Da podsetimo da igraju u ligi sa dve najveće aždaje svetskog fudbala.

Kako Sevilja uspeva da opstane i da toliko traje, zaista je tema na koju je teško odgovoriti. Direktor Monki važi za alhemičara evropskog fudbala, ali ovakvi rezultati u tekućoj sezoni su iznad svih očekivanja. Sedam pobeda u devet mečeva je van svake pameti.

Kako to obično biva sa Seviljom, imali su pripremljen plan, razradili sterategiju tokom leta, amortizovali teške udarce koji su im zadali bogati i veliki.

Dovoljno je reći da su Andalužani minulog leta napustili trojica od četvorice najboljih igrača. Rakitić, Alberto Moreno i kapiten Facio su otišli u zamenu za 46.000.000 evra obeštećenja. Nekako su uspeli da odupru napadima na Karlosa Baku. Verovatno svesni da će Kolumbijac na kraju ove sezone vredeti još više od onih 10 do 15 miliona evra koji su se pominjali u prethodnom prelaznom roku.

Zarađeni novac Sevilja nikada ne troši kao pijani milioner. Uložili su 20.000.000 evra u tim, a najskuplje pojačanje je bio defanzivni vezista Gžegorž Krihovjak koji je Remsu plaćen pet i po miliona evropskih novčanica.

Tu do izražaja dolazi Monkijev njuh.

Morena su nadoknadili onako kako to oni obično rade. Pronalaženjem otpadaka iz drugih klubova. Benoa Tremulinas je momak koji se dokazao u Francuskoj, ali mu je karijera krenula nizbrdo kada se pre godinu i kusur dana preselio u Dinamo iz Kijeva. Sevilja mu je samo vratila samopouzdanje i uštedela na tome što su Francuza mnogi prerano otpisali.

Umesto kapitena Facija, Seviljanosi su kupili Nikolasa Parehu. Iskusnog Argentinca koji je i prethodne sezone igrao za njihov tim na pozajmici iz moskovskog Spartaka, a kada se pokazao dobro tek tada su aktivirali otkupnu klauzulu od tri miliona. Plus su dodali i talentovanog Timotija Kolodžejčaka iz Nice. Za ukupno pet miliona uzeli su dva odlična štopera. Za upola manju cenu od sume za koju su prodali Facija. Otkupili si i Danijela Kariša, koji je bio Redingova promašena investicija.

Sevilja pozajmi igrače za koje se zna da su kvalitetni, ali ne blistaju u svojim klubovima iz nekog razloga i pada im cena. Tada Andalužani reaguju, prvo ga pozajme, dogovore malu otkupnu sumu i ako se igrač vrati u formu, plate otkup.

Tako su prethodnog leta na pozajmicu uzeli i Barselonine bisere Đerara Deulofeua i Denisa Suareza. Barsini 20-godišnjaci nisu bili u planovima Luis Enrikea i Sevilja je to namirisala. Za Deulofeua nisu uspeli da dogovore otkupnu klauzulu, ali za Suareza su postigli pogodbu vrednu šest miliona evra. Toliko treba da plate Kataloncima ako žele da supertalentovani plemejker postanje njihovo stoprocentno vkasništvo. Momak blista u ovoj sezoni, porede ga sa Ćavijem. Kada je bio klinac, David Silva ga je preporučio Mančester Sitiju i nagovorio ga da dođe na Etihad. Potom je Barselona mesecima vodila rat da ga preotme Građanima, dovela ga, projektovala ga za Ćavijevog naslednika, ali je odlučila da kupi Rakitića.

Ista stvar je i sa Jagom Aspsaom kojem su se smejali u Liverpulu, ali u Sevilji veruju da će zaraditi na njemu. Naravno, ako se pokaže dobro i ako ga otkupe.

Za sitne pare su doveli i Evera Banegu iz Valensije, koji opet liči na ono „čudo od deteta“ iz Boke Juniors, a ne na nevolju koja je zadesila Valensiju...

Koliko će Seviljski berberi izdržati, teško je porgnozirati, s obzirom ko im je konkurencija. Ali zasad dobro šišaju...

Komentari / 0

Ostavite komentar