Што се 'пробуши' Звездин балон еуфорије?!

Посета на Маракани ове јесени најслабија је у претходних шест сезона, а узроке треба тражити на разним странама: у избацивању из Европе, "фактору Терзић", лошим играма...

Фудбал 01.11.2014 | 10:00
Што се 'пробуши' Звездин балон еуфорије?!

Пре само две године Црвена звезда је продавала 12.000 годишњих улазница, долазак суботичког Спартака пунио је трибине Маракане… Била је то кулминација звездашке мобилизације која као да је престала овог лета.

Отуда су трибине Маракане у мечу с Доњим Сремом изгледале отужно, пошто се на Топчидерском брду окупилло, за Звездине стандарде, мизерних 6.830 људи. Северна трибина је поново била солидно попуњена, али "бројност" симпатизера са "истока", где је било стотинак гледалаца, дала је повод за размишљање маркетинг служби Црвене звезде. Елем, посета на Звездиним утакмицама има тенденцију константног пада, па тако екипу Ненада Лалатовића ове сезоне просечно прати 10.529 навијача. Када се томе дода да је клуб у августу продао само 3.000 годишњих улазница јасно се долази до закључка да ће навијачки стих "Нико Звездо нема то што имаш ти" бити на озбиљној провери.

Грешке силних клупских руководства које су допринеле избацивању Црвене звезде из квалификација за Лигу шампиона оставиле су оронулог гиганта без зараде, али и многих других ствари које не могу да се опипају. Можете ли само да замислите у каквом би стању звездашка јавност дочекала долазак, примера ради, Лудогореца у квалфикацијама за елитно такмичење? Ред за улазнице протезао би се до култне кафане "Ужице" на Аутокоманди, Звезда би поново била позитивна вест, а навијачи би имали онај сладак осећај да су и они допринели тој позитивној хистерији, лудилу које би бар у Београду догађаје са овогодишњег Мундијала бацило на маргину.

Протеривање најтрофејнијег српског клуба с европске мапе довело је до тога да и они најупорнији, они који су свих ових година у Звездиним поразима видели победе, дигну руке од свега. Тај првенствени трофеј, колико год хранио его и срца свих који се буде уз вести из Црвене звезде, представљао је својврсни зид у који су ударили фанови црвено-белих.

Не треба у овој причи заборавити ни "фактор Терзић". Уз све уважавање једног у низу функционера који ће морати да исцеди и суву дреновину и много тога приде како би дошао до конкретног резултата, некадашњи председник ФСС-а ће што пре морати да схвати да он није тај лик који доводи публику на Маракану. Да ће одређени период морати да се ангажује на – грубо речено – личном плану како би широким масама усадио мишљење да поседује све референце звездаша и да они треба да га гледају као једног од њих. Транзициони период Терзић би требало да искористи да у клупски апарат кооптира неко велико име из богате историје Црвене звезде. Посебно јер постоји друштво вечитих опозиционара са пребивалиштем у кафићима поред Маракане које се већ увелико пита према којим је то критеријумима и чијом заслугом Звездан Терзић добио одрешене руке у Звезди. Онако, више себи у браду ти опозиционари причају да ће Терзић отуђити Звезду од навијача и народа, и од клуба направити полигон за разигравање играча. Посебно јер је ОФК Београд под његовом шапом и поред одличних трансфера некако постао клуб без идентитета на чије мечеве долази само родбина и пријатељи играча. Биће то за Терзића озбиљан посао колико и финансијска стабилизација клуба.

Има саговорника тезе и да тим Ненада Лалатовића игра слабо и да просто тера навијаче да остану код куће. Сувише је то, ипак, лаичка констатација јер се Звездина публика нагледала свакаквих сцена у претходних шест година...

ПОСЕТА НА ЗВЕЗДИНИМ УТАКМИЦАМА У ПОСЛЕДЊИХ ПЕТ СЕЗОНА

СЕЗОНА 2013/2014 19.546
СЕЗОНА 2012/2013 16.221
СЕЗОНА 2011/2012 19.819
СЕЗОНА 2010/2011 13.293
СЕЗОНА 2009/2010 14.565

ПОСЕТА У ОВОЈ СЕЗОНИ

Раднички 22.322
Јагодина 12.718
Спартак 12.650
Нови Пазар 5.000
Борац Чачак 4.183
Вождовац 10.450
Доњи Срем 6.830
ПРОСЕЧНО 10.529

Коментари / 0

Оставите коментар