Što se 'probuši' Zvezdin balon euforije?!

Poseta na Marakani ove jeseni najslabija je u prethodnih šest sezona, a uzroke treba tražiti na raznim stranama: u izbacivanju iz Evrope, "faktoru Terzić", lošim igrama...

Fudbal 01.11.2014 | 10:00
Što se 'probuši' Zvezdin balon euforije?!

Pre samo dve godine Crvena zvezda je prodavala 12.000 godišnjih ulaznica, dolazak subotičkog Spartaka punio je tribine Marakane… Bila je to kulminacija zvezdaške mobilizacije koja kao da je prestala ovog leta.

Otuda su tribine Marakane u meču s Donjim Sremom izgledale otužno, pošto se na Topčiderskom brdu okupillo, za Zvezdine standarde, mizernih 6.830 ljudi. Severna tribina je ponovo bila solidno popunjena, ali "brojnost" simpatizera sa "istoka", gde je bilo stotinak gledalaca, dala je povod za razmišljanje marketing službi Crvene zvezde. Elem, poseta na Zvezdinim utakmicama ima tendenciju konstantnog pada, pa tako ekipu Nenada Lalatovića ove sezone prosečno prati 10.529 navijača. Kada se tome doda da je klub u avgustu prodao samo 3.000 godišnjih ulaznica jasno se dolazi do zaključka da će navijački stih "Niko Zvezdo nema to što imaš ti" biti na ozbiljnoj proveri.

Greške silnih klupskih rukovodstva koje su doprinele izbacivanju Crvene zvezde iz kvalifikacija za Ligu šampiona ostavile su oronulog giganta bez zarade, ali i mnogih drugih stvari koje ne mogu da se opipaju. Možete li samo da zamislite u kakvom bi stanju zvezdaška javnost dočekala dolazak, primera radi, Ludogoreca u kvalfikacijama za elitno takmičenje? Red za ulaznice protezao bi se do kultne kafane "Užice" na Autokomandi, Zvezda bi ponovo bila pozitivna vest, a navijači bi imali onaj sladak osećaj da su i oni doprineli toj pozitivnoj histeriji, ludilu koje bi bar u Beogradu događaje sa ovogodišnjeg Mundijala bacilo na marginu.

Proterivanje najtrofejnijeg srpskog kluba s evropske mape dovelo je do toga da i oni najuporniji, oni koji su svih ovih godina u Zvezdinim porazima videli pobede, dignu ruke od svega. Taj prvenstveni trofej, koliko god hranio ego i srca svih koji se bude uz vesti iz Crvene zvezde, predstavljao je svojvrsni zid u koji su udarili fanovi crveno-belih.

Ne treba u ovoj priči zaboraviti ni "faktor Terzić". Uz sve uvažavanje jednog u nizu funkcionera koji će morati da iscedi i suvu drenovinu i mnogo toga pride kako bi došao do konkretnog rezultata, nekadašnji predsednik FSS-a će što pre morati da shvati da on nije taj lik koji dovodi publiku na Marakanu. Da će određeni period morati da se angažuje na – grubo rečeno – ličnom planu kako bi širokim masama usadio mišljenje da poseduje sve reference zvezdaša i da oni treba da ga gledaju kao jednog od njih. Tranzicioni period Terzić bi trebalo da iskoristi da u klupski aparat kooptira neko veliko ime iz bogate istorije Crvene zvezde. Posebno jer postoji društvo večitih opozicionara sa prebivalištem u kafićima pored Marakane koje se već uveliko pita prema kojim je to kriterijumima i čijom zaslugom Zvezdan Terzić dobio odrešene ruke u Zvezdi. Onako, više sebi u bradu ti opozicionari pričaju da će Terzić otuđiti Zvezdu od navijača i naroda, i od kluba napraviti poligon za razigravanje igrača. Posebno jer je OFK Beograd pod njegovom šapom i pored odličnih transfera nekako postao klub bez identiteta na čije mečeve dolazi samo rodbina i prijatelji igrača. Biće to za Terzića ozbiljan posao koliko i finansijska stabilizacija kluba.

Ima sagovornika teze i da tim Nenada Lalatovića igra slabo i da prosto tera navijače da ostanu kod kuće. Suviše je to, ipak, laička konstatacija jer se Zvezdina publika nagledala svakakvih scena u prethodnih šest godina...

POSETA NA ZVEZDINIM UTAKMICAMA U POSLEDNJIH PET SEZONA

SEZONA 2013/2014 19.546
SEZONA 2012/2013 16.221
SEZONA 2011/2012 19.819
SEZONA 2010/2011 13.293
SEZONA 2009/2010 14.565

POSETA U OVOJ SEZONI

Radnički 22.322
Jagodina 12.718
Spartak 12.650
Novi Pazar 5.000
Borac Čačak 4.183
Voždovac 10.450
Donji Srem 6.830
PROSEČNO 10.529

Komentari / 0

Ostavite komentar