Москва: САД притискају и Хрватску

Министарство иностраних послова Русије назвало "бесрамним притиском" посету америчког сенатора државе Конектикат Криса Мерфија Хрватској.

Свијет 31.10.2014 | 17:52
Москва: САД притискају и Хрватску

Мнистарство је објавило да је Мерфи покушао да одврати хрватске власти од сарадње с Русијом.

Тас је пренео саопштење министарства према чијим информацијама је амерички сенатор , током недавне посете Хрватској, тражио од хрватских власти обећање да ће искључити било какву варијанту продаје пакета акција водеће хрватске нафтногасне компаније ИНА потенцијалним руским инвеститорима, у случају да мадјарски партнер одустане дд наставка сарадње.

Он је, такодје, покушао да убеди хрватске саговорнике да пристану на куповину америчких хеликоптера којима би заменили МИ-8 руске производње, којима су сада опремљене хрватске оружане снаге, наводи министарсто спољних послова Русије.

"У условима западних санкција против Русије Вашингтон у последње време повећава притисак на земље југоисточне Европе, медју којима и на Хрватску, како би максимално ограничио нашу сарадњу с земљама тог региона у енергетској и војно-техничкој области", нагласили су у министарству.

"Сматрамо да су такви бесрамни притисци неприхватиљиви и у супротности општеприхваћеним нормама медјународне сарадње", преноси Тас.

"Уз очигледне политичке импликације таквих акција, ту је јасно уочљива и нелојална конкуренција - настојање да се искористи криза у односима с Русијом за учвршћење позиције америчког бизниса и проширење по сваку цену његове зоне утицаја у југоисточној Европи", наведено је у руском министарству спољних послова.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

01.11.2014 11:53

Немају они њих ста притискати њима це бити задовољство да скоче Русима на врат

ОДГОВОРИТЕ