Смије ли Марко мијењати Данка и кад ће играти Фофана?!

Издање у вечитом дербију, а поготово против Јагодине далеко су испод Лазовићевог реномеа и зато и међу навијачима и међу стручњацима провејава мишљење да би искусни центарфор могао на привремено "хлађење".

Фудбал 01.11.2014 | 08:00
Смије ли Марко мијењати Данка и кад ће играти Фофана?!

Завршена је фатална, почела је можда и пресудна седмица за реализацију јесењих планова. Иза Партизана су два пораза без датог гола, а пред њим мечеви у којима не сме да погреши уколико жели да зиму дочека као лидер Суперлиге.

И док се дебакл од Бешикташа (0:4) тумачио разликом у класи, за неуспех у Јагодини (0:1) нема оправдања чак ни у нестварном промашају Петра Грбића, због чега је тренер Марку Николићу признао да ће нешто морати да мења. Ако се обистине најаве шефа струке, дате одмах по завршетку меча под Ђурђевим брдом, свлачионица црно-белих претвориће се у мало чистилиште.
"Имали смо три-четири слаба места у тиму и ти играчи ће морати да одморе у среду, можда и дуже, јер су били носиоци игре“, поручио је Николић без жеље да открива ко би могао да се пресели на клупи или трибине.

Тим речима млади стратег створио је погодно тло за реформе, макар оне биле и кратко даха, истовремено на талон ставио своју снагу и ауторитет, пошто сад сви чекају да их до краја спроведе. Јер на општи утисак да је игра Партизана у великом паду (чак ни у дербију, осим завршних пола сата није била на нивоу) надовезала се и хронично слаба игра у одбрани, али и неефикасност (на последњихј пет утакмица свега три гола), за шта део одговорности сигурно сноси - Данко Лазовић.

Он по много чему у Спортском центру "Земунело" ужива статус недодирљивог и биће интересантно видети да ли Марко Николић сме управо њега да одмори на предстојећим утакмицама са ОФК Београдом и Војводином. Чињенице показују да се једини А репрезентативац из Хумске 1 до сада ретко налазио на клупи. Док је на трибинама био само кад је трпео казну после црвеног картона против Рада. Од 30 утакмица колико је одиграо по повратку из Зенита на чак 27 је био стартер, а свега три пута добијао шансу у другом полувремену. Ове сезоне ореол "недодирљивог" играча додатно је учврстио, од 19 сусрета у свим такмичењима почео је 17. Вратио је сасвим коректним учинком од девет голова и пет асистенција и кад би се посматрале само те бројке морао би да настави да игра.

Ипак...

Издање у вечитом дербију, а поготово против Јагодине далеко су испод реномеа правог Данка Лазовића и зато и међу навијачима и међу стручњацима провејава мишљење да би искусни центарфор могао на привремено "хлађење".

Око другог дела нападачког тандема нема спора, иако Петар Шкулетић има далеко више минута од Лазовића. Од доласка из Војводине почео је сваку утакмицу изузев оне против Бежаније у купу и две у Европи кад је био суспендован, урадио је толико доброг за екипу и одужио се гловима (12 ове сезоне у свим такмичењима) да је његов статус неупитан. Само, чак и људи у Партизану све гласније помињу да би требало да добије новог партнера у шпицу.

И то у лику Исмаила Бека Фофане, који одлично користи сваку прилику, али из непознатог разлога не ужива поверење Марка Николића. Бивши првотимац Ширака је ове сезоне у Суперлиги одиграо тек 28 минута и дао два гола, био стрелац и у куп сусрету са Бежанијом, а то није довољно да устане с клупе и помогне овог октобра јаловом нападу Партизана. Да се Гробари питају, дилема не би ни постојала, пошто му скоро на сваком мечу певају и захтевају од Николића:
"Беко Фофана у напад Партизана“.

Без обзира на став према интернационалцу из Обале Слоноваче, Марко Николић на располагању има још двојицу шпицева, можда њима покуша да замени Лазовића. Ако се уопште не тај потез одлучи, шансу чекају опорављени Немања Којић и омладински репрезентативац Иван Шапоњић и можда у тренуцима велике потрошње материјала осталих играча неко од њих двојице буде тајно оружје доскорашњег лидера Суперлиге.

С друге стране, Данко Лазовић – под условом да је на њега мислио – само је један од четворице играча које Николић планира да одмори на краћи или дужи период и ту ће његов ауторитет као тренера бити на великом испиту. С једне стране - да ли је луксуз повлачити радикалне потезе у тренутку кад су због повреда већ одсустни Мирослав Вулићевић, Дарко Брашанац и Милош Остојић? А са друге ваља подсетити да је Николић већ показао огромну храброст кад је на утакмицама против Тотенхема и Бешикташа у дебитанте промовисао Лазара Ћирковића и Миладина Стевановића, да је скоро месец "хладио" Николу Нинковића, да је прибегавао алтернативним и често исплативим променама тактике и с тога не би било изненађење ако на сусрету са ОФК Београдом промени "пола" тима.

Кандидата има - не зна им се број...

Коментари / 0

Оставите коментар