Smije li Marko mijenjati Danka i kad će igrati Fofana?!

Izdanje u večitom derbiju, a pogotovo protiv Jagodine daleko su ispod Lazovićevog renomea i zato i među navijačima i među stručnjacima provejava mišljenje da bi iskusni centarfor mogao na privremeno "hlađenje".

Fudbal 01.11.2014 | 08:00
Smije li Marko mijenjati Danka i kad će igrati Fofana?!

Završena je fatalna, počela je možda i presudna sedmica za realizaciju jesenjih planova. Iza Partizana su dva poraza bez datog gola, a pred njim mečevi u kojima ne sme da pogreši ukoliko želi da zimu dočeka kao lider Superlige.

I dok se debakl od Bešiktaša (0:4) tumačio razlikom u klasi, za neuspeh u Jagodini (0:1) nema opravdanja čak ni u nestvarnom promašaju Petra Grbića, zbog čega je trener Marku Nikoliću priznao da će nešto morati da menja. Ako se obistine najave šefa struke, date odmah po završetku meča pod Đurđevim brdom, svlačionica crno-belih pretvoriće se u malo čistilište.
"Imali smo tri-četiri slaba mesta u timu i ti igrači će morati da odmore u sredu, možda i duže, jer su bili nosioci igre“, poručio je Nikolić bez želje da otkriva ko bi mogao da se preseli na klupi ili tribine.

Tim rečima mladi strateg stvorio je pogodno tlo za reforme, makar one bile i kratko daha, istovremeno na talon stavio svoju snagu i autoritet, pošto sad svi čekaju da ih do kraja sprovede. Jer na opšti utisak da je igra Partizana u velikom padu (čak ni u derbiju, osim završnih pola sata nije bila na nivou) nadovezala se i hronično slaba igra u odbrani, ali i neefikasnost (na poslednjihj pet utakmica svega tri gola), za šta deo odgovornosti sigurno snosi - Danko Lazović.

On po mnogo čemu u Sportskom centru "Zemunelo" uživa status nedodirljivog i biće interesantno videti da li Marko Nikolić sme upravo njega da odmori na predstojećim utakmicama sa OFK Beogradom i Vojvodinom. Činjenice pokazuju da se jedini A reprezentativac iz Humske 1 do sada retko nalazio na klupi. Dok je na tribinama bio samo kad je trpeo kaznu posle crvenog kartona protiv Rada. Od 30 utakmica koliko je odigrao po povratku iz Zenita na čak 27 je bio starter, a svega tri puta dobijao šansu u drugom poluvremenu. Ove sezone oreol "nedodirljivog" igrača dodatno je učvrstio, od 19 susreta u svim takmičenjima počeo je 17. Vratio je sasvim korektnim učinkom od devet golova i pet asistencija i kad bi se posmatrale samo te brojke morao bi da nastavi da igra.

Ipak...

Izdanje u večitom derbiju, a pogotovo protiv Jagodine daleko su ispod renomea pravog Danka Lazovića i zato i među navijačima i među stručnjacima provejava mišljenje da bi iskusni centarfor mogao na privremeno "hlađenje".

Oko drugog dela napadačkog tandema nema spora, iako Petar Škuletić ima daleko više minuta od Lazovića. Od dolaska iz Vojvodine počeo je svaku utakmicu izuzev one protiv Bežanije u kupu i dve u Evropi kad je bio suspendovan, uradio je toliko dobrog za ekipu i odužio se glovima (12 ove sezone u svim takmičenjima) da je njegov status neupitan. Samo, čak i ljudi u Partizanu sve glasnije pominju da bi trebalo da dobije novog partnera u špicu.

I to u liku Ismaila Beka Fofane, koji odlično koristi svaku priliku, ali iz nepoznatog razloga ne uživa poverenje Marka Nikolića. Bivši prvotimac Širaka je ove sezone u Superligi odigrao tek 28 minuta i dao dva gola, bio strelac i u kup susretu sa Bežanijom, a to nije dovoljno da ustane s klupe i pomogne ovog oktobra jalovom napadu Partizana. Da se Grobari pitaju, dilema ne bi ni postojala, pošto mu skoro na svakom meču pevaju i zahtevaju od Nikolića:
"Beko Fofana u napad Partizana“.

Bez obzira na stav prema internacionalcu iz Obale Slonovače, Marko Nikolić na raspolaganju ima još dvojicu špiceva, možda njima pokuša da zameni Lazovića. Ako se uopšte ne taj potez odluči, šansu čekaju oporavljeni Nemanja Kojić i omladinski reprezentativac Ivan Šaponjić i možda u trenucima velike potrošnje materijala ostalih igrača neko od njih dvojice bude tajno oružje doskorašnjeg lidera Superlige.

S druge strane, Danko Lazović – pod uslovom da je na njega mislio – samo je jedan od četvorice igrača koje Nikolić planira da odmori na kraći ili duži period i tu će njegov autoritet kao trenera biti na velikom ispitu. S jedne strane - da li je luksuz povlačiti radikalne poteze u trenutku kad su zbog povreda već odsustni Miroslav Vulićević, Darko Brašanac i Miloš Ostojić? A sa druge valja podsetiti da je Nikolić već pokazao ogromnu hrabrost kad je na utakmicama protiv Totenhema i Bešiktaša u debitante promovisao Lazara Ćirkovića i Miladina Stevanovića, da je skoro mesec "hladio" Nikolu Ninkovića, da je pribegavao alternativnim i često isplativim promenama taktike i s toga ne bi bilo iznenađenje ako na susretu sa OFK Beogradom promeni "pola" tima.

Kandidata ima - ne zna im se broj...

Komentari / 0

Ostavite komentar