Психопате су идеални лидери у кризним ситуацијама

Недавно објављени документи открили су планове британске владе да би, у случају нуклеарног напада, преживеле ставила под управу психопата.

Свијет 31.10.2014 | 17:32
Психопате су идеални лидери у кризним ситуацијама

Национални архиви Велике Британије открили су “Еxерцисе Регенерате” из 1982, план који је имао за циљ да сачува ред у случају најгорих могућих ситуација које би могле да погоде то друштво.

Џејн Хог, научница која је радила на овој операцији, сматрала је да логика, интелигенција и способност да се носе с кризним ситуацијама и падом морала психопате чини идеалним лидерима у хаосу, који би настао после нуклеарног напада.

“У научним круговима је општеприхваћено да око једног процента становништва чине психопате. Они не показују никакве психолошке тегобе у друштвима која су претрпела велике губитке. Добро се носе с кризом, не саосећају с другима, немају морални компас и обично су веома интелигентни”, написала је она.

“Пре напада, једино решење за ове људе јесте да буду удаљени из друштва; после напада, у тренуцима када су потребне тренутне акције, формалне власти могле би да их регрутују, јер би били веома вредни сарадници.

” Ипак, белешке о овом плану откривају да колеге научнице Хог нису делили њено мишљење.

Иначе, било је планирано да, у случају нуклеарног рата, Краљевска јахта што је пре могуће одвезе краљицу, принца Филипа и секретара. Организоване су чак и вежбе које је требало да припреме становништво за такве сценарије.


Коментари / 0

Оставите коментар