Тежак положај србачких пензионера

Од 2359 србачких пензионера, њих 352 са минималном пензијом до 169 КМ налази се у стању социјалне потребе, а чак 70 посто чланова удружења прима пензију у висини до 300 марака.

 

Република Српска 31.10.2014 | 15:31
Тежак положај србачких пензионера

Ово је изјавио предсједник Удружења пензионера општине Србац, Остоја Ромић, на састанку са представницима општинске власти, који је одржан на иницијативу руководства пензионера због изузетно тешког положаја ове популације градјана.

Ромић је нагласио да је општина у прошлој години само дјелимично дозначила планирана средства за једнократну помоћ најугроженијим пензионерима од по 50 КМ, док у овој години за ову намјену није уплаћена ни једна од буџетом планираних 15.000 марка.

Стање пензионера са најмањим примањима посебно је погоршано од маја до септембра ове године, рекао је Ромић и нагласио да су томе највише доприњеле елементарне непогоде, честе метеоролошке промјене и неимаштина, посебно на старе и болесне чланове удружења чиме је повећана њихову смртност.

Удружење је рачунало на помоћ општине, па је за лијечење и пружање помоћи најугроженијим пензионерима потрошило паре од чланарине које су искључиво намјењене за сахране, па је ово удружење дошло у ситуацију да за своје умрле чланове тренутно не може осигурати ни достојну сахрану.

Од општинске власти је захтјевано да бар до краја године Удружењу пензионера ставе на располагање планирана средства да би се могла исплатити једнократна помоћ за новогодишње и божићне празнике.

Овом састанку присуствовали су замјеник начелника општине Србац Ранко Недић, начелник Одјељења за општу управу Бранко Делевић и начелница општинског дојељења за финансије Зорица Газић, који су изразили разумјевање за проблеме пензионера и обећали да ће све захтјеве удружења пренијети начелнику општине Драги Ћирићи и учинити све да се испуне обавезе према овој најугроженијој популацији градјана.

Аутор: Саво Кесер
Извор: Радио Србац

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михајло

31.10.2014 14:49

Опстинска власт не мозе пуно помоци, јер ју је претходна тј СНСД довела до банкрота. Нама мозе само Бог помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

31.10.2014 17:12

Гласајте за Додика па це те имати јос мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поповиц

31.10.2014 17:38

Није само Србац засто сви пензионери су угрозени а о радницима нецу да говорим сем будзетских.

ОДГОВОРИТЕ