Težak položaj srbačkih penzionera

Od 2359 srbačkih penzionera, njih 352 sa minimalnom penzijom do 169 KM nalazi se u stanju socijalne potrebe, a čak 70 posto članova udruženja prima penziju u visini do 300 maraka.

 

Republika Srpska 31.10.2014 | 15:31
Težak položaj srbačkih penzionera

Ovo je izjavio predsjednik Udruženja penzionera opštine Srbac, Ostoja Romić, na sastanku sa predstavnicima opštinske vlasti, koji je održan na inicijativu rukovodstva penzionera zbog izuzetno teškog položaja ove populacije gradjana.

Romić je naglasio da je opština u prošloj godini samo djelimično doznačila planirana sredstva za jednokratnu pomoć najugroženijim penzionerima od po 50 KM, dok u ovoj godini za ovu namjenu nije uplaćena ni jedna od budžetom planiranih 15.000 marka.

Stanje penzionera sa najmanjim primanjima posebno je pogoršano od maja do septembra ove godine, rekao je Romić i naglasio da su tome najviše doprinjele elementarne nepogode, česte meteorološke promjene i neimaština, posebno na stare i bolesne članove udruženja čime je povećana njihovu smrtnost.

Udruženje je računalo na pomoć opštine, pa je za liječenje i pružanje pomoći najugroženijim penzionerima potrošilo pare od članarine koje su isključivo namjenjene za sahrane, pa je ovo udruženje došlo u situaciju da za svoje umrle članove trenutno ne može osigurati ni dostojnu sahranu.

Od opštinske vlasti je zahtjevano da bar do kraja godine Udruženju penzionera stave na raspolaganje planirana sredstva da bi se mogla isplatiti jednokratna pomoć za novogodišnje i božićne praznike.

Ovom sastanku prisustvovali su zamjenik načelnika opštine Srbac Ranko Nedić, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Branko Delević i načelnica opštinskog dojeljenja za finansije Zorica Gazić, koji su izrazili razumjevanje za probleme penzionera i obećali da će sve zahtjeve udruženja prenijeti načelniku opštine Dragi Ćirići i učiniti sve da se ispune obaveze prema ovoj najugroženijoj populaciji gradjana.

Autor: Savo Keser
Izvor: Radio Srbac

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mihajlo

31.10.2014 14:49

Opstinska vlast ne moze puno pomoci, jer ju je prethodna tj SNSD dovela do bankrota. Nama moze samo Bog pomoci.

ODGOVORITE
Name

bosanko

31.10.2014 17:12

Glasajte za Dodika pa ce te imati jos manje.

ODGOVORITE
Name

popovic

31.10.2014 17:38

Nije samo Srbac zasto svi penzioneri su ugrozeni a o radnicima necu da govorim sem budzetskih.

ODGOVORITE