Корупција у Еулексу

Британска тужитељка Марија Бамие, која је суспендована јер је указала на сумње о корупцији у Еулексу, тврди да званичници те мисије нису истражили како су поверљиве информације предате српској Безбедносно-информативној служби (БИА).

Србија 31.10.2014 | 11:30
Корупција у Еулексу

За овај случај Бамие је оптужила директно тадашњег шефа департмана за правду у Еулексу Алберта Пердуча, а према наводима приштинског дневника Коха диторе, информације о којима Бамие говори, предао је званичник Еулекса српске националности који је тренутно високи функционер Листе Српска.

Информације су, тврди британска тужитељка, завршиле у канцеларијама БИА у Београду, о чему је она обавестила високе званичнике Еулекса.

У доказима којима располаже Коха диторе не наводи се о којим је информацијама реч, али приштински дневник сазнаје да су "информације предате једном од агента БИА који је био ухапсен 12. јуна 2009. заједно са двоје колега током преузимања око 100 хиљада евра намењених плаћању сведока против бивших војника ОВК због учешћа у трговини органима".

Агенте БИА ухапсила је косовска полиција, пише Коха диторе, а случај је припао судији Хадзију Дергутију, док им је тадашњи окружни суд одредио месец дана притвора.

Неколико дана касније случај је преузео Еулекс, који је искористио своја овлашћења и пустио притворене да се бране са слободе, наводи лист и додаје да су "они након тога побегли са Косова и никада се више нису вратили".

Како без обзира на информације којима су располагали званичници Еулекса нису покренули истрагу, британска тужитељка је то искористила да шефове Мисије и посебно одсек за правду оптужи за кршење закона и правила о унутрашњој контроли, као и због тога што нису покренули истрагу.

Британска тужитељка, која је добила све спорове на Косову, недавно је суспендована због наводног одавања службених информација дневнику Коха диторе.

Извор: ТАЊУГ

Коментари / 0

Оставите коментар