Korupcija u Euleksu

Britanska tužiteljka Marija Bamie, koja je suspendovana jer je ukazala na sumnje o korupciji u Euleksu, tvrdi da zvaničnici te misije nisu istražili kako su poverljive informacije predate srpskoj Bezbednosno-informativnoj službi (BIA).

Srbija 31.10.2014 | 11:30
Korupcija u Euleksu

Za ovaj slučaj Bamie je optužila direktno tadašnjeg šefa departmana za pravdu u Euleksu Alberta Perduča, a prema navodima prištinskog dnevnika Koha ditore, informacije o kojima Bamie govori, predao je zvaničnik Euleksa srpske nacionalnosti koji je trenutno visoki funkcioner Liste Srpska.

Informacije su, tvrdi britanska tužiteljka, završile u kancelarijama BIA u Beogradu, o čemu je ona obavestila visoke zvaničnike Euleksa.

U dokazima kojima raspolaže Koha ditore ne navodi se o kojim je informacijama reč, ali prištinski dnevnik saznaje da su "informacije predate jednom od agenta BIA koji je bio uhapsen 12. juna 2009. zajedno sa dvoje kolega tokom preuzimanja oko 100 hiljada evra namenjenih plaćanju svedoka protiv bivših vojnika OVK zbog učešća u trgovini organima".

Agente BIA uhapsila je kosovska policija, piše Koha ditore, a slučaj je pripao sudiji Hadziju Dergutiju, dok im je tadašnji okružni sud odredio mesec dana pritvora.

Nekoliko dana kasnije slučaj je preuzeo Euleks, koji je iskoristio svoja ovlašćenja i pustio pritvorene da se brane sa slobode, navodi list i dodaje da su "oni nakon toga pobegli sa Kosova i nikada se više nisu vratili".

Kako bez obzira na informacije kojima su raspolagali zvaničnici Euleksa nisu pokrenuli istragu, britanska tužiteljka je to iskoristila da šefove Misije i posebno odsek za pravdu optuži za kršenje zakona i pravila o unutrašnjoj kontroli, kao i zbog toga što nisu pokrenuli istragu.

Britanska tužiteljka, koja je dobila sve sporove na Kosovu, nedavno je suspendovana zbog navodnog odavanja službenih informacija dnevniku Koha ditore.

Izvor: TANJUG

Komentari / 0

Ostavite komentar