Антарес - неозбиљан пројекат

Експлозија ракете компаније „Орбитал сајенс“ пре два дана изненадила је многе али не и Илона Маска. Милијардер и директор „Тесла моторса“ упозоравао је још пре две године на застарелу технологију која је коришћена за ракету „антарес“.

Свијет 31.10.2014 | 09:45
Антарес - неозбиљан пројекат

Маск, који је и директор компаније „Спејс икс“, чији је „Орбитал сајенс“ конкурент, још је 2012. године упозорио у интервјуу за Wиред да је у изради „антареса“ коришћена технологија стара 50 година.

„Један од наших конкурената 'Орбитал сајенс' има уговор да снабдева Међународну свемирску станицу, а њихова ракета је смејурија. Користе руске моторе који су направљени 60-их година. Не мислим да су дизајнирани тада, већ су направљени буквално пре више од 50 година и спаковани негде у Сибиру“, истакао је Маск.

У експлозији ракете уништено је 700 килограма научне и експерименталне опреме. У капсули „сајгнус“ налазила се опрема којом је требало да се тестира узгој хране у свемиру.

Такође се налазио и инструмент за надгледање метеора када улазе у Земљину атмосферу, али и огрлица за мерење протока крви у врату – да би се разјаснило како микрогравитација утиче на доток крви у мозак.

Коментари / 0

Оставите коментар