Antares - neozbiljan projekat

Eksplozija rakete kompanije „Orbital sajens“ pre dva dana iznenadila je mnoge ali ne i Ilona Maska. Milijarder i direktor „Tesla motorsa“ upozoravao je još pre dve godine na zastarelu tehnologiju koja je korišćena za raketu „antares“.

Svijet 31.10.2014 | 09:45
Antares - neozbiljan projekat

Mask, koji je i direktor kompanije „Spejs iks“, čiji je „Orbital sajens“ konkurent, još je 2012. godine upozorio u intervjuu za Wired da je u izradi „antaresa“ korišćena tehnologija stara 50 godina.

„Jedan od naših konkurenata 'Orbital sajens' ima ugovor da snabdeva Međunarodnu svemirsku stanicu, a njihova raketa je smejurija. Koriste ruske motore koji su napravljeni 60-ih godina. Ne mislim da su dizajnirani tada, već su napravljeni bukvalno pre više od 50 godina i spakovani negde u Sibiru“, istakao je Mask.

U eksploziji rakete uništeno je 700 kilograma naučne i eksperimentalne opreme. U kapsuli „sajgnus“ nalazila se oprema kojom je trebalo da se testira uzgoj hrane u svemiru.

Takođe se nalazio i instrument za nadgledanje meteora kada ulaze u Zemljinu atmosferu, ali i ogrlica za merenje protoka krvi u vratu – da bi se razjasnilo kako mikrogravitacija utiče na dotok krvi u mozak.

Komentari / 0

Ostavite komentar