Договор о гасу

Трилатерални преговори Европске уније, Украјине и Русије окончани су договором који ће обезбедити несметан доток гаса у Европу ове зиме.

Свијет 31.10.2014 | 09:20
Договор о гасу

Русија је пристала да настави испоручивање гаса Украјини на основу споразума који су вечерас у Бриселу постигли ЕУ, Русија и Украјина, преноси Тањуг.

"Можемо да гарантујемо грађанима ЕУ да ће снабдевање гасом ове зиме тећи глатко" , саопштио је европски комесар за енергетику Гинтер Етингер након маратонских преговора у Бриселу.

Преговори Етингера са руским министром енергије Александром Новаком и његовим украјинским колегом Јуријем Проданом почели су јуче поподне, а окончани су касно вечерас заједничком конференцијом за штампу.

Етингер је саопштио да је пронађен начин да Украјина отплати 3,1 милијарду долара дуга, плус 1,5 милијарду аванса за будуће испоруке руском гиганту "Гаспрому", уз гаранције ЕУ и међународних финансијских институција.

То значи да ће испоруке гаса Украјини бити настављене, а транзит према ЕУ више није угрожен, објаснио је комесар.

"Овај споразум је добар за све", рекао је Етингер, уз кога је на конференцији за медије стајао одлазећи председник Европске комисије Жосе Мануел Барозо.

Етингер је истакао и да договор о испоруци гаса може бити први знак отопљавања односа између Кијева и Москве.

Руски министар Александар Новак рекао је на конференцији за медије у Бриселу да је његова земља увек била и да ће остати поуздани снабдевач гасом Европе.

"Гаспром" је у јуну обуставио испоруке Украјини због нагомиланог дуга уз захтев да се будуће испоруке плаћају унапред.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар