Dogovor o gasu

Trilateralni pregovori Evropske unije, Ukrajine i Rusije okončani su dogovorom koji će obezbediti nesmetan dotok gasa u Evropu ove zime.

Svijet 31.10.2014 | 09:20
Dogovor o gasu

Rusija je pristala da nastavi isporučivanje gasa Ukrajini na osnovu sporazuma koji su večeras u Briselu postigli EU, Rusija i Ukrajina, prenosi Tanjug.

"Možemo da garantujemo građanima EU da će snabdevanje gasom ove zime teći glatko" , saopštio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger nakon maratonskih pregovora u Briselu.

Pregovori Etingera sa ruskim ministrom energije Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom počeli su juče popodne, a okončani su kasno večeras zajedničkom konferencijom za štampu.

Etinger je saopštio da je pronađen način da Ukrajina otplati 3,1 milijardu dolara duga, plus 1,5 milijardu avansa za buduće isporuke ruskom gigantu "Gaspromu", uz garancije EU i međunarodnih finansijskih institucija.

To znači da će isporuke gasa Ukrajini biti nastavljene, a tranzit prema EU više nije ugrožen, objasnio je komesar.

"Ovaj sporazum je dobar za sve", rekao je Etinger, uz koga je na konferenciji za medije stajao odlazeći predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo.

Etinger je istakao i da dogovor o isporuci gasa može biti prvi znak otopljavanja odnosa između Kijeva i Moskve.

Ruski ministar Aleksandar Novak rekao je na konferenciji za medije u Briselu da je njegova zemlja uvek bila i da će ostati pouzdani snabdevač gasom Evrope.

"Gasprom" je u junu obustavio isporuke Ukrajini zbog nagomilanog duga uz zahtev da se buduće isporuke plaćaju unapred.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar