Ријешите се главобоље без таблета

Уколико преспавате и не попијете кафу, то може довести до главобоље, посебно ако сте зависник од кофеина. Доручак је такође неопходан јер је најважнији оброк. Уколико не следите савет, ниво шећера у крви ће опасти, а последица је главобоља.

Здравље 31.10.2014 | 07:32
Ријешите се главобоље без таблета

Уколико мислите да се против главобоље можете борити само лековима, нисте у праву. Постоји неколико начина који ће вам помоћи.

Редован секс
Секс доводи до олакшања или потпуног уклањања главобоље узроковане мигренама, кажу неуролози. Истраживање је показало да је половина особа које су патиле од главобоље осетило знатно олакшање након секса. Разлог је лучење едорфина, природног телесног "лека против болова", који смањује или у потпуности елиминише главобољу.

Лекови против болова
Све лекове на којима пише "плус" или "еxтра" треба избегавати. Људи их купују јер су скупљи, па верују да ће и брже деловати. Ипак, то није тако, јер такви лекови садрже веће количине кофеина или кодеина, који вам можда неће одговарати, а можете врло лако да постанете зависни од кодеина нарочито.

Седите усправно
Уколико не седите усправно у вашој столици, можете добити главобоље. Положај тела у облику слова Ц је изразито неповољан јер се тако врши притисак на нерве, што доводи до болова у глави. Због тога је важно да су ваша стопала на поду и да седите усправно.

Избегавајте сендвиче са шунком
Шунка садржи тирамин, супстанцу која се користи за чување хране, као и нитрате, а заједнички убрзавају проток крви кроз мозак, што изазива бол. Тирамин се налази у конзервисаној, димљеној, ферментисаној и маринираној храни.

Једите орахе и семенке
Ораси и семенке су извор магнезијума који опушта мишиће. Његов недостатак у организму се повезује са смањеним дотоком крви у мозак, као и са мањком шећера у крви, што може узроковати главобољу.

Заборавите на освеживаче ваздуха
Парфеми, лосиони, сапуни јаког мириса, освеживачи ваздуха и средства за чишћење садрже хемикалије које активирају нервне ћелије у носу, које шаљу сигнале у мозак.Код неких људи ови сигнали су довољно јаки да могу проузроковати главобоље. Често проветравајте своју кућу и користите природне освеживаче ваздуха.

Пазите шта једете
Моносодиум глутамат (МСГ) се користи као појачивач укуса хране. Постоје особе које су осетљиве на МСГ, који код њих узрокује главобоље. Има га доста у кинеској и азијској храни, па зато треба пазити шта наручујете, али не налази се само у овој храни већ у доста или у већини обрадјене хране.

Одмарајте приликом коришћења компјутера
Гледање у екран компјутера може довести до главобоље, тако да је добро након 20 минута рада на компјутеру фокусирати поглед на тачку удаљену отприлике шест метара у трајању од 20 секунди.
Жене не треба да везују косу у реп пречесто
Око 93 посто жена пати од главобоља због везивања косе у реп. То иритира ткиво скалпа те доводи до главобоље.

Пијте довољно воде, и масирајте чело и врат
Главобољу могу олакшати пијење воде и петоминутно масирање чела и врата.

Устајте на време, доручкујте и пијте кафу
Уколико преспавате и не попијете кафу, то може довести до главобоље, посебно ако сте зависник од кофеина. Доручак је такође неопходан јер је најважнији оброк. Уколико не следите савет, ниво шећера у крви ће опасти, а последица је главобоља. Кафу покушајте да пијете сваког дана у исто време.

Коментари / 0

Оставите коментар