Париз је најјефтинији град за младе

Париз је, међу 25 светских метропола, најјефтинији град за живот младих узраста од 16 до 29 година, на другом месту је Торонто, а на трећем Лос Анђелес.

Путовања 31.10.2014 | 07:24
Париз је најјефтинији град за младе

Резултати истраживања канадске агенције Децоде специјализоване за трижиште младих изненадили су јавност, будући да се према ранг-листи најскупљих градова света, коју је у марту објавио британски магазин Економист, Париз налази на високом другом месту.

На четвртом месту ранг-листе најповољнијих светских градова за младе је Чикаго, на петом Берлин, а на шестом Далас, преноси француски лист Трибин. Следи Рим на седмом, Њујорк на осмом месту, док се Токио нашао на деветој, а Лондон на десетој позицији листе, састављене на основу цена у девет различитих категорија најзначајнијих за живот младих, као што је просечна цена хамбургера, станарина, јавни превоз, школарина, улазнице за биоскоп, позориште или концерт, као и минимална цена рада по сату.

Минимална цена рада по сату у просеку је највиша у Паризу и износи 12,84 долара, следи Берлин са 11,86 долара по сату, а на трећем је Рим са 11,12 долара, док су најмање плаћени млади у Киншаси 0,14 долара по сату, Најробију 0,19 долара и Мексико Ситију 0,53 долара.

Када је реч о просечној станарини за смештај младих, најјефтинији је Берлин, у коме за просечну кирију треба 115 сати рада, на другом месту је Рим, где треба радити 185 сати, на трећем је Чикаго са 189 сати, а Париз је на шестом месту, наводи Трибин, али не прецизира колико је сати рада потребно у француској престоници да би се платила кирија.

Просечна цена хамбургера у Паризу је, имајући у виду зараде младих, једна од најнижих, с обзиром на то да је за такав оброк потребно 42 минута рада. Улазнице за концерте су веома прихватљиве за младе Парижане, јер они треба да раде 5,65 сати да би купуили улазницу за неки од концерата.

У Буенос Ајресу је најјефтинији јавни превоз и тамо млади треба да раде 2,62 сата да би набавили месечну карту за вожњу градским превозом, а Париз се налази на четвртом месту. На 20. месту најјефтинијих градова света за младе је Сао Пауло, на 21. је Мјанмар, а следе Шангај, Мексико Сити, Најроби, док се на зачељу, на 25. позицији налази Киншаса.

Коментари / 0

Оставите коментар