Данас Свети Лука и Свети Петар Цетињски

Српска православна црква прославља данас Светог апостола и јеванђелисту Луку и Светог Петра Цетињског.

Република Српска 31.10.2014 | 08:16
Данас Свети Лука и Свети Петар Цетињски

Свети Лука је аутор једног од четири Јеванђеља, а сматра се и оснивачем хришћанског иконописа, пошто је живописао три иконе Пресвете Богородице и иконе Светих апостола Петра и Павла.

Овај светитељ родом је из Антиохије. У младости је изучио грчку филозофију, медицину и живопис. У вријеме Христове дјелатности на земљи, Свети Лука дође у Јерусалим, гдје видје Спаситеља лицем у лице, чу његову спасоносну науку и би свједок чудесних дјела његових.

Повјеровавши у Господа, Свети Лука би уврштен у седамдесет апостола. Заједно са Клеопом видио је васкрслог Господа на путу за Емаус.

По силаску Духа Светога на апостоле, Лука се вратио у Антиохију и постао сатрудник апостола Павла.

Са апостолом Павлом путовао је у Рим обраћајућу Јевреје и незнабошце у вјеру Христову. На молбу хришћана написао је Јеванђеље, око 60. године. По мученичкој смрти апостола Павла, проповиједао је по Италији, Далмацији и Македонији.

Имао је 84 године када га идолопоклоници ударише на муке, Христа ради, и објесише о једну маслину у Теби Беотијској. Чудотворне мошти Светог Луке пренесене су у Цариград у вријеме Констанција, сина Константиновог.

Свети Петар Цетињски био је митрополит црногорски. Рођен је 1749. у селу Његуши. Ступио је у монашки чин у својој 12. години. Године 1782. постаје митрополит и господар Црне Горе. Сав свој живот, витешки и свети, посветио је свом народу.

Радио је на помирењу завађених племена и бранио земљу од освајача. Прославио се побједом над Наполеоновом војском у Боки и Далмацији.

Иако је био кнез, живио је као прост монах у једној тјескобној келији. Упокојио се 31. октобра 1830. године. Његове чудотворне мошти почивају у Цетињском манастиру.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

СС

31.10.2014 07:55

Срећна крсна слава Св. Лука, свима који славите. А апел свима који славу напустише кроз вијекове да се своје славе сјете јер само Срби славе славу. Чувајмо је јер је то традиција нашег етноса коју нико други нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАНА

31.10.2014 08:37

Срећна слава Св.Лука свима који славе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

31.10.2014 09:28

Постујем своју цркву и своју вјеру, али патријарх, епископи не заслузују да им се вјерује, умјесто цркве и вјере баве се политиком.

ОДГОВОРИТЕ