Danas Sveti Luka i Sveti Petar Cetinjski

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog apostola i jevanđelistu Luku i Svetog Petra Cetinjskog.

Republika Srpska 31.10.2014 | 08:16
Danas Sveti Luka i Sveti Petar Cetinjski

Sveti Luka je autor jednog od četiri Jevanđelja, a smatra se i osnivačem hrišćanskog ikonopisa, pošto je živopisao tri ikone Presvete Bogorodice i ikone Svetih apostola Petra i Pavla.

Ovaj svetitelj rodom je iz Antiohije. U mladosti je izučio grčku filozofiju, medicinu i živopis. U vrijeme Hristove djelatnosti na zemlji, Sveti Luka dođe u Jerusalim, gdje vidje Spasitelja licem u lice, ču njegovu spasonosnu nauku i bi svjedok čudesnih djela njegovih.

Povjerovavši u Gospoda, Sveti Luka bi uvršten u sedamdeset apostola. Zajedno sa Kleopom vidio je vaskrslog Gospoda na putu za Emaus.

Po silasku Duha Svetoga na apostole, Luka se vratio u Antiohiju i postao satrudnik apostola Pavla.

Sa apostolom Pavlom putovao je u Rim obraćajuću Jevreje i neznabošce u vjeru Hristovu. Na molbu hrišćana napisao je Jevanđelje, oko 60. godine. Po mučeničkoj smrti apostola Pavla, propovijedao je po Italiji, Dalmaciji i Makedoniji.

Imao je 84 godine kada ga idolopoklonici udariše na muke, Hrista radi, i objesiše o jednu maslinu u Tebi Beotijskoj. Čudotvorne mošti Svetog Luke prenesene su u Carigrad u vrijeme Konstancija, sina Konstantinovog.

Sveti Petar Cetinjski bio je mitropolit crnogorski. Rođen je 1749. u selu Njeguši. Stupio je u monaški čin u svojoj 12. godini. Godine 1782. postaje mitropolit i gospodar Crne Gore. Sav svoj život, viteški i sveti, posvetio je svom narodu.

Radio je na pomirenju zavađenih plemena i branio zemlju od osvajača. Proslavio se pobjedom nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji.

Iako je bio knez, živio je kao prost monah u jednoj tjeskobnoj keliji. Upokojio se 31. oktobra 1830. godine. Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

СС

31.10.2014 07:55

Срећна крсна слава Св. Лука, свима који славите. А апел свима који славу напустише кроз вијекове да се своје славе сјете јер само Срби славе славу. Чувајмо је јер је то традиција нашег етноса коју нико други нема.

ODGOVORITE
Name

DANA

31.10.2014 08:37

Srećna slava Sv.Luka svima koji slave!

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

31.10.2014 09:28

Postujem svoju crkvu i svoju vjeru, ali patrijarh, episkopi ne zasluzuju da im se vjeruje, umjesto crkve i vjere bave se politikom.

ODGOVORITE