Бијељина: Умиру прије пензије

Ни после вишегодишњег судског спора Фонда ПИО Српске и Федералног завода ПИО/МИО о преузимању на исплату прератних корисника права на пензију, који су право остварили до 30. априла 1992. године на подручју
садашње ФБиХ, федерални завод не показује добру вољу да уради оно што су му у Стразбуру наредили.

Република Српска 30.10.2014 | 19:12
Бијељина: Умиру прије пензије

Истина, Федерални ПИО/МИО почео је да преузима ове кориснике у фебруару 2013. године. Али за 20 месеци преузео је само 224 корисника!

- Још пре четири године из федералног завода је потврђено да је на њихову адресу приспело око 17.000 појединачних захтева за повратак на исплату. На те захтеве, углавном, није дат никакав одговор, или је
одговорено негативно. Процене су да статус пензионера повратника из Српске у ФБиХ има више од 4.000 прератних корисника, па 224 преузета корисника говори да се тај процес одвија пужевим кораком - наводе из Фонда ПИО Српске.

За разлику од оног у Федерацији, из Фонда ПИО РС подсећају да је од укупно 38.000 прератних корисника,
колико је било у априлу 2005. године, закључно са 30. септембром 2014. преостало живих 19.948 корисника. За њихову исплату Фонд ПИО РС тренутно издваја 6,77 милиона КМ на месечном нивоу.

Управо због целе ове ситуације, од 2005. године Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске претрпео је финансијску штету од 887 милиона марака на име исплате корисника који су пензију до 1992. зарадили у Федерацији БиХ - кажу у Фонду ПИО Српске.

Фонд РС инсистира на поштовању принципа исплате пензије према месту зараде, или месту последњег осигурања, што је универзални принцип у пензијском осигурању у целој Европи и свету. Они подсећају да је овај процес почео на основу пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету „Шекеровић и Пашалић против БиХ“, од марта 2011. године, којом је наложено ФБиХ да отклони изворе дискриминације и промени своје пензијско законодавство, тако да омогући повратак на исплату код Федералног завода ПИО/МИО повратницима из Српске у ФБиХ.

Након 16 месеци од тога, и након три пријаве Комитету за надгледање спровођења пресуда суда у Стразбуру које су подносили Фонд ПИО и Удружење пензионера Српске, у јуну 2012. донесен је Закон о изменама и допунама Закона о ПИО ФБиХ, а потом у октобру 2013. и Правилник о остваривању права. Федерални завод тек у фебруару 2013. године почео је са преузимањем на исплату прератних корисника права на пензију.

ДОДАТНА ДИСКРИМИНАЦИЈА

Према Закону о изменама и допунама Закона о пензијском осигурању ФБиХ и правилнику који поближе регулише спровођење овог закона, право на поновну исплату код федералног завода признаје се само повратницима из Српске у ФБиХ, који су право на пензију остварили до 30. априла 1992. године, али не и осталим повратницима, или избеглим на пример из Србије, западноевропских држава, као и не свим повратницима из Српске, што је окарактерисано као додатно дискриминишући однос према овим људима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Никола

30.10.2014 18:52

Па шта је ту нејасно , Федерација неће да плати па и ви Из ПИО Српске укините исти број пензија и мирна Босна Демократија је чудо зар не . Кад ви то урадите онда вјерујем Да ће проблем врло брзо да се рјеши

ОДГОВОРИТЕ