Bijeljina: Umiru prije penzije

Ni posle višegodišnjeg sudskog spora Fonda PIO Srpske i Federalnog zavoda PIO/MIO o preuzimanju na isplatu preratnih korisnika prava na penziju, koji su pravo ostvarili do 30. aprila 1992. godine na području
sadašnje FBiH, federalni zavod ne pokazuje dobru volju da uradi ono što su mu u Strazburu naredili.

Republika Srpska 30.10.2014 | 19:12
Bijeljina: Umiru prije penzije

Istina, Federalni PIO/MIO počeo je da preuzima ove korisnike u februaru 2013. godine. Ali za 20 meseci preuzeo je samo 224 korisnika!

- Još pre četiri godine iz federalnog zavoda je potvrđeno da je na njihovu adresu prispelo oko 17.000 pojedinačnih zahteva za povratak na isplatu. Na te zahteve, uglavnom, nije dat nikakav odgovor, ili je
odgovoreno negativno. Procene su da status penzionera povratnika iz Srpske u FBiH ima više od 4.000 preratnih korisnika, pa 224 preuzeta korisnika govori da se taj proces odvija puževim korakom - navode iz Fonda PIO Srpske.

Za razliku od onog u Federaciji, iz Fonda PIO RS podsećaju da je od ukupno 38.000 preratnih korisnika,
koliko je bilo u aprilu 2005. godine, zaključno sa 30. septembrom 2014. preostalo živih 19.948 korisnika. Za njihovu isplatu Fond PIO RS trenutno izdvaja 6,77 miliona KM na mesečnom nivou.

Upravo zbog cele ove situacije, od 2005. godine Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske pretrpeo je finansijsku štetu od 887 miliona maraka na ime isplate korisnika koji su penziju do 1992. zaradili u Federaciji BiH - kažu u Fondu PIO Srpske.

Fond RS insistira na poštovanju principa isplate penzije prema mestu zarade, ili mestu poslednjeg osiguranja, što je univerzalni princip u penzijskom osiguranju u celoj Evropi i svetu. Oni podsećaju da je ovaj proces počeo na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Šekerović i Pašalić protiv BiH“, od marta 2011. godine, kojom je naloženo FBiH da otkloni izvore diskriminacije i promeni svoje penzijsko zakonodavstvo, tako da omogući povratak na isplatu kod Federalnog zavoda PIO/MIO povratnicima iz Srpske u FBiH.

Nakon 16 meseci od toga, i nakon tri prijave Komitetu za nadgledanje sprovođenja presuda suda u Strazburu koje su podnosili Fond PIO i Udruženje penzionera Srpske, u junu 2012. donesen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o PIO FBiH, a potom u oktobru 2013. i Pravilnik o ostvarivanju prava. Federalni zavod tek u februaru 2013. godine počeo je sa preuzimanjem na isplatu preratnih korisnika prava na penziju.

DODATNA DISKRIMINACIJA

Prema Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom osiguranju FBiH i pravilniku koji pobliže reguliše sprovođenje ovog zakona, pravo na ponovnu isplatu kod federalnog zavoda priznaje se samo povratnicima iz Srpske u FBiH, koji su pravo na penziju ostvarili do 30. aprila 1992. godine, ali ne i ostalim povratnicima, ili izbeglim na primer iz Srbije, zapadnoevropskih država, kao i ne svim povratnicima iz Srpske, što je okarakterisano kao dodatno diskriminišući odnos prema ovim ljudima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Никола

30.10.2014 18:52

Па шта је ту нејасно , Федерација неће да плати па и ви Из ПИО Српске укините исти број пензија и мирна Босна Демократија је чудо зар не . Кад ви то урадите онда вјерујем Да ће проблем врло брзо да се рјеши

ODGOVORITE