Мобинг, дискриминација и без синдиката

Без обзира на актуелни Закон о раду, радник у РС је незаштићен и без могућности синдикалног организовања у приватном сектору.

Република Српска 30.10.2014 | 20:11
Мобинг, дискриминација и без синдиката

Оно, мало синдикалних организација у приватним предузећима су најчешће суочене са прогонима послодаваца и шиканирањима свих могућих врста.

Посљедњих неколико мјесеци синдикална организација „Централ Компани“ из Бањалуке покушава да, како тврде у тој организацији, побољшају положај радника.

Међутим, послодавац их доживљава као непријатеља и противника. Безраложни откази нису ријеткост.

Радник  бањалучког аутопревозника „Централ компани“ Ново Зељковић је након непуне двије године рада очекивао уговор о сталном радном односу. Каже, никад није каснио, није се бунио и имао грешака.

Чини се да је једина његова грешка што је члан синдиката. Зељковић каже да му је остало још десетак дана годишњег и да би ако би их искористио, по аутоматизму слиједило рјешење о сталном запослењу.

Његов послодавац  не мисли тако.Зељковић није једини који је овако прошао,кажу у синдикалној организацији.

А реаговао је директор. Премда је стално тврдио да неће ништа коментарисати, ипак није пропустио прилику да каже да тај синдикат није репрезентативан, јер како је рекао, од 60 радника заступа  њих 10-12.

Других регистрованих синдиката у предузећу нема, тврди Тривић додајући да је  прије два мјесеца  30-так  радника било у том синдикату. До промјене је дошло само због директора.

Мобинг  је још више појачан након контроле исправности аутобуса, иза које не стоји овај синдикат него Удружење возача и аутомеханичара. Они на контроли инсистирају већ  три године.

Контрола је показала да од 11 аутобуса „Централа“,  свих 11 није технички исправно. Једино што се у овом предузећу колико-толико поштује је радно вријеме возача, каже Талијан.

Ипак, не заборавимо на случај од прије пет мјесеци када је возач овог превозника током вожње доживио мождани удар и аутобусом возио 50-так  метара кроз парк у центру града.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бахати робовласници

30.10.2014 19:20

Цујте само говор преко телефона тог бахатог назови послодавца

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛИСТА

30.10.2014 22:25

ОВАКВИ ПОСЛОДАВЦИМА НЕТРЕБА ДОЗВОЛИТИ НИ КОКОСИЊАЦ ДА ДРЗЕ А КАМОЛИ ФИРМУ КОЈА УПОСЉАВА 60 РАДНИКА ЕТО ДРЗАВЕ И ЗАКОНА

ОДГОВОРИТЕ