Mobing, diskriminacija i bez sindikata

Bez obzira na aktuelni Zakon o radu, radnik u RS je nezaštićen i bez mogućnosti sindikalnog organizovanja u privatnom sektoru.

Republika Srpska 30.10.2014 | 20:11
Mobing, diskriminacija i bez sindikata

Ono, malo sindikalnih organizacija u privatnim preduzećima su najčešće suočene sa progonima poslodavaca i šikaniranjima svih mogućih vrsta.

Posljednjih nekoliko mjeseci sindikalna organizacija „Central Kompani“ iz Banjaluke pokušava da, kako tvrde u toj organizaciji, poboljšaju položaj radnika.

Međutim, poslodavac ih doživljava kao neprijatelja i protivnika. Bezraložni otkazi nisu rijetkost.

Radnik  banjalučkog autoprevoznika „Central kompani“ Novo Zeljković je nakon nepune dvije godine rada očekivao ugovor o stalnom radnom odnosu. Kaže, nikad nije kasnio, nije se bunio i imao grešaka.

Čini se da je jedina njegova greška što je član sindikata. Zeljković kaže da mu je ostalo još desetak dana godišnjeg i da bi ako bi ih iskoristio, po automatizmu slijedilo rješenje o stalnom zaposlenju.

Njegov poslodavac  ne misli tako.Zeljković nije jedini koji je ovako prošao,kažu u sindikalnoj organizaciji.

A reagovao je direktor. Premda je stalno tvrdio da neće ništa komentarisati, ipak nije propustio priliku da kaže da taj sindikat nije reprezentativan, jer kako je rekao, od 60 radnika zastupa  njih 10-12.

Drugih registrovanih sindikata u preduzeću nema, tvrdi Trivić dodajući da je  prije dva mjeseca  30-tak  radnika bilo u tom sindikatu. Do promjene je došlo samo zbog direktora.

Mobing  je još više pojačan nakon kontrole ispravnosti autobusa, iza koje ne stoji ovaj sindikat nego Udruženje vozača i automehaničara. Oni na kontroli insistiraju već  tri godine.

Kontrola je pokazala da od 11 autobusa „Centrala“,  svih 11 nije tehnički ispravno. Jedino što se u ovom preduzeću koliko-toliko poštuje je radno vrijeme vozača, kaže Talijan.

Ipak, ne zaboravimo na slučaj od prije pet mjeseci kada je vozač ovog prevoznika tokom vožnje doživio moždani udar i autobusom vozio 50-tak  metara kroz park u centru grada.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bahati robovlasnici

30.10.2014 19:20

Cujte samo govor preko telefona tog bahatog nazovi poslodavca

ODGOVORITE
Name

REALISTA

30.10.2014 22:25

OVAKVI POSLODAVCIMA NETREBA DOZVOLITI NI KOKOSINJAC DA DRZE A KAMOLI FIRMU KOJA UPOSLJAVA 60 RADNIKA ETO DRZAVE I ZAKONA

ODGOVORITE