Малољетник убија за 25.000 долара

Малолетни присталица „Исламске државе“ који је у уторак ухапшен у Аустрији, признао је да је планирао терористички напад у Бечу, као и да је преко интернета врбован за одређену своту новца.

Свијет 30.10.2014 | 15:59
Малољетник убија за 25.000 долара

Према писању аустријске штампе 14-огодишњак, турског порекла, не негира да је планирао бомбашки напад и да је посебно у те сврхе врбован.Бечки дневник „Кронен цајтунг", на основу информација од неименованих инсајдера, пише да је преко интернета младићу обећано 25.000 долара за терористички напад, као и да ће добити посебан положај унутар ИС у џихаду.

Његова породица и пријатељи су шокирани, јер нису никада веровали у радикализацију младића из Санкт Пелтена, иако су постојале назнаке. Приликом саслушања он је казао да жели у џихад, у Сирију, да је преко интернета скупљао информације о производњи бомбе, као и да је планирао бомбе да постави на јако фреквентним јавним местима, а један од циљева требало је да буде бечка западна железничка станица „Вестбанхоф“.

„Он је планирао да постави експлозив на једном јавном месту“, казала је Михаела Обенаус, портпарол надлежног тужилаштва у Санкт Пелтену.Момак је планирао да направи распрсавајућу бомбу, при чему би експлозиву додао шрапнеле, по узору на бомбу постављену на Бостонском маратону прошле године. Младић је желео да изврши напад на јавно место са великом фреквенцијом, и зато је планирао бечку железничку станицу, јер кроз њу дневно прође око 40.000 људи.„Он је имао намеру да путује у Сирију како би се прикључио ИС“, пренео је Обенаус.

Према листу још двоје дечака је спремно за терористичке нападе.Аустријски политиколог и познавалац ислама Хамед Абдел Самад указује да млади не долазе сами на идеју да се придруже џихаду, већ да то уче у породици, џамији, културним удружењима, као и на настави Курана и преко интернета.Средство против радикализације било би „модерно образовање“, чији су предуслов и циљ слобода људи, подвукао је он додајући да исламске верске заједнице не смеју имати утицај на децу.

Такође сматра да Куран мора бити схваћен као историјско дело човека, и тако и приказивано, а не као реч бога.Државно тужилаштво у Санкт Пелтену наложило је истражни притвор над младим терористом, а истрагу против малолетника наложило је још почетком октобра.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Скупо!

30.10.2014 15:05

Миле за цвају купује болеснике да гласају за њега, хоцу реци да нас нормалне терорисе са њима за пар хиљада марака! Диктатор Лактасенко!

ОДГОВОРИТЕ