Maloljetnik ubija za 25.000 dolara

Maloletni pristalica „Islamske države“ koji je u utorak uhapšen u Austriji, priznao je da je planirao teroristički napad u Beču, kao i da je preko interneta vrbovan za određenu svotu novca.

Svijet 30.10.2014 | 15:59
Maloljetnik ubija za 25.000 dolara

Prema pisanju austrijske štampe 14-ogodišnjak, turskog porekla, ne negira da je planirao bombaški napad i da je posebno u te svrhe vrbovan.Bečki dnevnik „Kronen cajtung", na osnovu informacija od neimenovanih insajdera, piše da je preko interneta mladiću obećano 25.000 dolara za teroristički napad, kao i da će dobiti poseban položaj unutar IS u džihadu.

Njegova porodica i prijatelji su šokirani, jer nisu nikada verovali u radikalizaciju mladića iz Sankt Peltena, iako su postojale naznake. Prilikom saslušanja on je kazao da želi u džihad, u Siriju, da je preko interneta skupljao informacije o proizvodnji bombe, kao i da je planirao bombe da postavi na jako frekventnim javnim mestima, a jedan od ciljeva trebalo je da bude bečka zapadna železnička stanica „Vestbanhof“.

„On je planirao da postavi eksploziv na jednom javnom mestu“, kazala je Mihaela Obenaus, portparol nadležnog tužilaštva u Sankt Peltenu.Momak je planirao da napravi rasprsavajuću bombu, pri čemu bi eksplozivu dodao šrapnele, po uzoru na bombu postavljenu na Bostonskom maratonu prošle godine. Mladić je želeo da izvrši napad na javno mesto sa velikom frekvencijom, i zato je planirao bečku železničku stanicu, jer kroz nju dnevno prođe oko 40.000 ljudi.„On je imao nameru da putuje u Siriju kako bi se priključio IS“, preneo je Obenaus.

Prema listu još dvoje dečaka je spremno za terorističke napade.Austrijski politikolog i poznavalac islama Hamed Abdel Samad ukazuje da mladi ne dolaze sami na ideju da se pridruže džihadu, već da to uče u porodici, džamiji, kulturnim udruženjima, kao i na nastavi Kurana i preko interneta.Sredstvo protiv radikalizacije bilo bi „moderno obrazovanje“, čiji su preduslov i cilj sloboda ljudi, podvukao je on dodajući da islamske verske zajednice ne smeju imati uticaj na decu.

Takođe smatra da Kuran mora biti shvaćen kao istorijsko delo čoveka, i tako i prikazivano, a ne kao reč boga.Državno tužilaštvo u Sankt Peltenu naložilo je istražni pritvor nad mladim teroristom, a istragu protiv maloletnika naložilo je još početkom oktobra.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Skupo!

30.10.2014 15:05

Mile za cvaju kupuje bolesnike da glasaju za njega, hocu reci da nas normalne terorise sa njima za par hiljada maraka! Diktator Laktasenko!

ODGOVORITE