Ал Каида нуди руку помирења ИД

Ал Каида користи ваздушне ударе коалиционих снага у Сирији како би пружила руку помирења одметнутој Исламској држави, сматрајући да две екстремистичке групе треба да престану са поделама и удруже снаге у нападу на западне мете, наводе аналитичари.

Свијет 29.10.2014 | 20:59
Ал Каида нуди руку помирења ИД

Аналитичари пажљиво прате поновљене покушаје Ал Каиде за помирењем са ИС, и иако се оно, у пуној мери, не очекује ускоро, има доказа да две групе сарађују на сиријском бојном пољу, показују подаци америчких званичника, активиста на терену, као и стручњака који прате поруке џихадиста, пренео је АП.

Ал Каида поручује, "хајде да имамо примирје у Сирији", рекао је Том Џоселин, који прати терористичке групе за "Лонг вор џурнал".
"То се управо дешава...Оно што видимо је да локални команданти склапају примирја. Дефинитивно постоје подручја где се две групе не боре", додао је Џоселин.

Сиријска опсерваторија за људска права, група за мониторинг са седиштем у Лондону, такође је известила да су ИС и група Фронт Нусра, савезник Ал Каиде у Сирији, престале са борбама у деловима земље од почетка ваздушних удара 23. септембра.

Члан Комитета за обавештајна и војна питања америчког Сената, сенатор Ангус Кинг из Мејна, изјавио је да је вероватно да две групе сарађују, бар на тактичком нивоу, али да између њих сигурно не постоји слагање.

ИС је избачена из Ал Каиде у мају због непоштовања наређења лидера Ајмана ал-Завахирија.
До сада, ИС није одговорила на позиве Ал Каиде за поновним уједињењем.

Најновији такав позив био је 17. октобра од Ал Каиде са Арабијског полуострва, јеменског огранка, који је осудио ваздушне ударе коалиционих снага и позвао супротстављене екстремистичке групе да престану са унутрашњим борбама и заједно усмере свој поглед ка Западу.

Помирење са вођама Ал Каиде омогућило би ИС корист од широке међународне мреже коју Ал Каида има, али би ову екстремистичку групу истовремено ограничило у извођењу сопствених напада.

Што се тиче Ал Каиде, она би добила појачање од новооткривене популарности ИС у џихадистичким круговима, која јој је обезбедила прилив нових чланова, као и новац.

Америчко министарство финансија саопштило је прошле седмице да је ИС зарадила око милион долара за један дан од продаје нафте на црном тржишту. Неки аналитичари сматрају да уколико две групе наставе да троше време и средства на међусобну борбу то умањује терористичку претњу Западу.

Стручњаци који прате терористичке мреже кажу, међутим, да би континуиране међусобне борбе, могле да подстакну такмичарски дух око тога која група ће прва кренути у нови напад против Запада.

Џихадистичке групе широм света недавно су пожуриле да искажу лојалност ИС, али Џоселин наводи да су то углавном мањи играчи не савезници Ал Каиде.
"Исламска држава је најјача џихадистичка група у Ираку и Сирији, али докази до сада показују да је Ал Каида јача свугде друго", додао је он...

Екстремисти ИС заузели су око трећину територије Ирака и Сирије, а њихово напредовање било је повод за ваздушне ударе коалиционих снага предвођених САД у обе ове државе.

Коментари / 0

Оставите коментар