Al Kaida nudi ruku pomirenja ID

Al Kaida koristi vazdušne udare koalicionih snaga u Siriji kako bi pružila ruku pomirenja odmetnutoj Islamskoj državi, smatrajući da dve ekstremističke grupe treba da prestanu sa podelama i udruže snage u napadu na zapadne mete, navode analitičari.

Svijet 29.10.2014 | 20:59
Al Kaida nudi ruku pomirenja ID

Analitičari pažljivo prate ponovljene pokušaje Al Kaide za pomirenjem sa IS, i iako se ono, u punoj meri, ne očekuje uskoro, ima dokaza da dve grupe sarađuju na sirijskom bojnom polju, pokazuju podaci američkih zvaničnika, aktivista na terenu, kao i stručnjaka koji prate poruke džihadista, preneo je AP.

Al Kaida poručuje, "hajde da imamo primirje u Siriji", rekao je Tom DŽoselin, koji prati terorističke grupe za "Long vor džurnal".
"To se upravo dešava...Ono što vidimo je da lokalni komandanti sklapaju primirja. Definitivno postoje područja gde se dve grupe ne bore", dodao je DŽoselin.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa za monitoring sa sedištem u Londonu, takođe je izvestila da su IS i grupa Front Nusra, saveznik Al Kaide u Siriji, prestale sa borbama u delovima zemlje od početka vazdušnih udara 23. septembra.

Član Komiteta za obaveštajna i vojna pitanja američkog Senata, senator Angus King iz Mejna, izjavio je da je verovatno da dve grupe sarađuju, bar na taktičkom nivou, ali da između njih sigurno ne postoji slaganje.

IS je izbačena iz Al Kaide u maju zbog nepoštovanja naređenja lidera Ajmana al-Zavahirija.
Do sada, IS nije odgovorila na pozive Al Kaide za ponovnim ujedinjenjem.

Najnoviji takav poziv bio je 17. oktobra od Al Kaide sa Arabijskog poluostrva, jemenskog ogranka, koji je osudio vazdušne udare koalicionih snaga i pozvao suprotstavljene ekstremističke grupe da prestanu sa unutrašnjim borbama i zajedno usmere svoj pogled ka Zapadu.

Pomirenje sa vođama Al Kaide omogućilo bi IS korist od široke međunarodne mreže koju Al Kaida ima, ali bi ovu ekstremističku grupu istovremeno ograničilo u izvođenju sopstvenih napada.

Što se tiče Al Kaide, ona bi dobila pojačanje od novootkrivene popularnosti IS u džihadističkim krugovima, koja joj je obezbedila priliv novih članova, kao i novac.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je prošle sedmice da je IS zaradila oko milion dolara za jedan dan od prodaje nafte na crnom tržištu. Neki analitičari smatraju da ukoliko dve grupe nastave da troše vreme i sredstva na međusobnu borbu to umanjuje terorističku pretnju Zapadu.

Stručnjaci koji prate terorističke mreže kažu, međutim, da bi kontinuirane međusobne borbe, mogle da podstaknu takmičarski duh oko toga koja grupa će prva krenuti u novi napad protiv Zapada.

DŽihadističke grupe širom sveta nedavno su požurile da iskažu lojalnost IS, ali DŽoselin navodi da su to uglavnom manji igrači ne saveznici Al Kaide.
"Islamska država je najjača džihadistička grupa u Iraku i Siriji, ali dokazi do sada pokazuju da je Al Kaida jača svugde drugo", dodao je on...

Ekstremisti IS zauzeli su oko trećinu teritorije Iraka i Sirije, a njihovo napredovanje bilo je povod za vazdušne udare koalicionih snaga predvođenih SAD u obe ove države.

Komentari / 0

Ostavite komentar