Ожени проституку, казна опроштена

Законодавци у Санкт Петербургу предлажу закон који предвиђа оштре казне за клијенте проститутки, али биће им опроштене уколико пристану да се њима ожене.

Свијет 29.10.2014 | 19:49
Ожени проституку, казна опроштена

"Раша тудеј" објавила је да су законодавци у другом по величини граду у Русији, Санкт Петербургу, донели нацрт закона који предвиђа оштре казне за оне који користе услуге проститутки, али моћи ће да их избегну уколико клијенти пристану да се ожене сексуалним радницима.

Иницијатива је потекла од Олге Галкине, која представља пословно оријентисану партију Грађанска платформа у законодавном телу Санкт Петербурга.

Она је нагласила да је њен предлог одговор на недавну иницијативу Виталија Милонова да проституција постане кривично дело. Милонов је познат по својим анти геј статовима и другим кампањама на граници хришћанског фундаментализма.

У интервјуу бизнис новинама “Комерсант – Санкт Петербург”, Галкина је рекла да жели да промени висину казни и да оне буду од 4.000 од 10.000 рубаља (95 - 240$) или до 5 дана затвора за куповање сексуалних услуга. Ако клијент зна да су проститутке приморане на тај посао, казна се повећава на 50 до 100.000 рубаља (1200 – 2380$), као и казна затвора, до 10 или 15 дана. Нацрт закона, такође, предвиђа да страни држављани буду депортовани чим плате казну или одлеже у затвору.

Најинтересантнији део предлога је могућност да клијенти избегну казну ако “ожене особу која им је пружила сексуалне услуге”.

У објашњењу предлога, Галкина је навела међународна искуства, према којима, чињеница да клијенти сносе одговорност за то што су учинили је помогла да се смањи стопа проституције у Финској, Норвешкој, Шведској и на Исланду.

Ако законодавци у Санкт Петербургу изгласају закон у два круга, он ће бити послат Савезном парламенту и постоји могућност да постане закон који ће важити у целој Русији.

Стручњаци кажу да, док је сврха закона добра, у стварном животу може доћи до тешкоћа у његовом спровођењу, јер је јако тешко скупити доказе за то дело.

У интервјуу “Комерсанту – Санкт Петербург” Галкина додаје да се заложила за легализацију проституције и направила нацрт контраверзног закона како би покренула јавну дискусију о том питању.


Коментари / 0

Оставите коментар