Oženi prostituku, kazna oproštena

Zakonodavci u Sankt Peterburgu predlažu zakon koji predviđa oštre kazne za klijente prostitutki, ali biće im oproštene ukoliko pristanu da se njima ožene.

Svijet 29.10.2014 | 19:49
Oženi prostituku, kazna oproštena

"Raša tudej" objavila je da su zakonodavci u drugom po veličini gradu u Rusiji, Sankt Peterburgu, doneli nacrt zakona koji predviđa oštre kazne za one koji koriste usluge prostitutki, ali moći će da ih izbegnu ukoliko klijenti pristanu da se ožene seksualnim radnicima.

Inicijativa je potekla od Olge Galkine, koja predstavlja poslovno orijentisanu partiju Građanska platforma u zakonodavnom telu Sankt Peterburga.

Ona je naglasila da je njen predlog odgovor na nedavnu inicijativu Vitalija Milonova da prostitucija postane krivično delo. Milonov je poznat po svojim anti gej statovima i drugim kampanjama na granici hrišćanskog fundamentalizma.

U intervjuu biznis novinama “Komersant – Sankt Peterburg”, Galkina je rekla da želi da promeni visinu kazni i da one budu od 4.000 od 10.000 rubalja (95 - 240$) ili do 5 dana zatvora za kupovanje seksualnih usluga. Ako klijent zna da su prostitutke primorane na taj posao, kazna se povećava na 50 do 100.000 rubalja (1200 – 2380$), kao i kazna zatvora, do 10 ili 15 dana. Nacrt zakona, takođe, predviđa da strani državljani budu deportovani čim plate kaznu ili odleže u zatvoru.

Najinteresantniji deo predloga je mogućnost da klijenti izbegnu kaznu ako “ožene osobu koja im je pružila seksualne usluge”.

U objašnjenju predloga, Galkina je navela međunarodna iskustva, prema kojima, činjenica da klijenti snose odgovornost za to što su učinili je pomogla da se smanji stopa prostitucije u Finskoj, Norveškoj, Švedskoj i na Islandu.

Ako zakonodavci u Sankt Peterburgu izglasaju zakon u dva kruga, on će biti poslat Saveznom parlamentu i postoji mogućnost da postane zakon koji će važiti u celoj Rusiji.

Stručnjaci kažu da, dok je svrha zakona dobra, u stvarnom životu može doći do teškoća u njegovom sprovođenju, jer je jako teško skupiti dokaze za to delo.

U intervjuu “Komersantu – Sankt Peterburg” Galkina dodaje da se založila za legalizaciju prostitucije i napravila nacrt kontraverznog zakona kako bi pokrenula javnu diskusiju o tom pitanju.


Komentari / 0

Ostavite komentar