Хоће ли у Европи бити гаса?

У Бриселу су почели трилатерални преговори о гасу Европске уније, Украјине и Русије, од чијег исхода би могло да зависи да ли ће ове зиме бити грејања у Европи.

Свијет 30.10.2014 | 11:31
Хоће ли у Европи бити гаса?

Преговоре са европске стране води одлазећи комесар за енергетику Гинтер Етингер, који ће са руским министром енергије Александром Новаком и његовим украјинским колегом Јуријем Проданом покушати да нађе решење за нагомилани украјински гасни дуг.

"Надам се да ће ова рунда преговора бити последња", рекао је Етингер новинарима уочи почетка састанка и навео да три стране траже прелазно решење које ће обезбедити снабдевање гасом ове зиме.


Руски гасни гигант Газпром обуставио је у јуну испоруке Украјини због дуга од 3,1 милијарде долара, уз захтев да се сав дуг измири, а будуће испоруке плаћају унапред.

ЕУ је витално заинтересована да се овај проблем реши, јер скоро сав гас за ЕУ иде преко Украјине, а Русија прети да ће, уколико Украјина почне да користи гас у транзиту за своје потребе, потпуно заврнути славине. Управо то се догодило 2009, па је добар део Европе те зиме остао без грејања.

Трилатерални преговори трају од летос, а до сада је у њима остварен скроман напредак, кроз компромис о цени и договор да се дуг Газпрому уз помоћ ЕУ врати у две рате, али још није решено питање плаћања будућих испорука.

Време за постизање споразума истиче, јер су температуре у неким деловина Украјине већ испод нуле, а искушење да се посегне за гасом намењеним ЕУ расте.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

симо

29.10.2014 17:29

И не треба им, хоце Свабе санкције Русији, тако им треба. Није Путин луд зна он ста ради развалице Европу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јое

30.10.2014 13:27

Кад се треба платити дуг било којој Америцкој компанији (скорасњи примјер Аргентина) онда се мозе блокирати сва имовина, рацуни дрзаве и преци у принудну наплату. А када се Русима треба платити онда се преговара?! Брацо Руси, напусите их онако лагано господски!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Јое

30.10.2014 20:47

Није ово за тебе !

ОДГОВОРИТЕ