Једна особа под надзором због еболе

Под здравственим надзором у Републици Српској тренутно се налази још само једна од три особе које су допутовале са подручја у којима је регистрована ебола, изјавила је у Добоју специјалиста епидемиолог у Института за јавно здравство Републике Српске Нина Родић-Вукмир.

Република Српска 30.10.2014 | 07:22
Једна особа под надзором због еболе

"Ријеч је о здравим особама које нису биле у контакту са обољелима од еболе", рекла је Вукмирова прије почетка едукације здравствених и осталих надлежних институција са подручја добојске регије у вези са превентивним и противепидемијским мјерама за борбу против еболе.Она је навела да здравствени надзор таквих особа траје 21 дан.

Два пута дневно се мјери температура и провјерава здравствено стање, што чине епидемиолог или породични љекар, у зависности од удаљености особе од најближе здравствене установе."За здраве особе, код којих постоји сумња или је утврђен контакт са обољелом особом од еболе, предвиђен је карантин који ће бити организован у Универзитетској болници - Клиничком центру Бањалука у дијелу Клинике за инфективне болести", изјавила је Вукмирова, додајући да тренутно нема таквих случајева.

Када је ријеч о дијагностици, БиХ је у договору са Свјетском здравственом организацијом склопила уговор са лабораторијом у Хамбургу, а поред ње узорци се могу анализирати и у лабораторији у Лиону.Она је рекла да се ебола преноси искључиво директним контактом, контактом са тјелесним течностима које садрже узрочнике еболе, а могу да се нађу и у вањском простору.

"Специфично лијечење за еболу и вакцина тренутно не постоји", навела је Вукмирова и додала да се обољели лијече искључиво сходно симптомима и клиничкој слици.У току су испитивања када је ријеч о вакцини, а прве назнаке њене употребе су почетком сљедеће године, на добровољној основи за здравствене раднике у Африци који раде са обољелима.Симптоми еболе су висока температура, костобоља, болови у мишићима, зглобовима, повраћање, крварења, дехидратација.Према њеним ријечима, смртност од еболе се у зависности од подручја креће од 50 до 90 одсто.

Критичне групе у БиХ су здравствени радници, те лица укључена за транспорт таквих особа.Вукмирова је истакла да је Република Српска испунила све препоруке и документе које свака земља у овом периоду, када нема обољелих од еболе, треба да развија.Припремљен је сет докумената, препорука и упутстава за здравствене и остале установе које би могле бити укључене током фаза збрињавања обољелих ако дође до појаве еболе.

Ријеч је о Граничној служби БиХ, регионалним заводима Института за јавно здравство Републике Српске, локалним домовима здравља који су задужени за утврђивање контаката обољеле особе и транспорт у карантин Клинике за инфективне болести, те центри јавне безбједности у Српској.Директор Регионалног института за јавно здравство у Добоју Марин Кватерник рекао је да ова установа посједује опрему, поступке и особе оспособљене за евентуалну појаву случајева еболе.

Данашња едукација организована је за раднике здравствених и других институција у вези са превентивним и противепидемијским мјерама за борбу против еболе, за општине и градове који припадају добојској, зворничкој и бијељинској регији.Едукацију организује Институт за јавно здравство Републике Српске.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Влада

29.10.2014 14:18

ЕБОЛА је пројекат Ватикана исто као што су: ЕИДС, КАНЦЕР, ЦХЕМТРАИЛС, ХААРП итд., ради смањења популације на планети. Ватикан је зацртао да смањи популацију на 500 мил.становника. Папа је обећао католицима да ће управо они бити ти који ће остати. Међутим, исусовцима из Ватикана нико не треба, они се клонирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

православац

29.10.2014 19:43

Ватикан је највеце зло цовјецанства једино бозије силе могу утицат на њега зато се молимо сви заједно богу и вратимо се цркви.

ОДГОВОРИТЕ