Од 2015. у Сикстинску капелу са 3Д наочарима

Од следеће године посетиоци ће фреске у Сикстинској капели моћи да разгледају уз помоћ тродимензионалних наочара.

Путовања 29.10.2014 | 10:52
Од 2015. у Сикстинску капелу са 3Д наочарима

"Захваљујући наочарима, посетиоци ће уласком у капелу моћи да се удубе у њену историју," изјавио је управник Ватиканских музеја Антонио Паолуки, а преноси лист Ла Репубблица.

Идеја тродимензионалних наочара представљена је заједно с новим концептом осветљења и климатизације за Сикстинску капелу. Детаљи фрески осветљени су са 7.000 ЛЕД светиљки. Систем за климатизацу, стар 20 година, замењен је новим, који спречава дизање прашине, док температура и влажност ваздуха остају увек на једнаком нивоу.

Број посетиоца, ипак, биће ограничен на највише 20.000 дневно, док ће их у исто време унутар простора моћи да буде до 2.000, преносе италијански медији. Иначе, Сикстинску капелу годишње посети готово шест милиона људи.

Сикстинска капела (итал. Цаппелла Систина) је најпознатија капела у Апостолској палати, званичној резиденцији папа у Ватикану. Чувена је по својој архитектури и фреско декорацији коју су радили највећи мајстори ренесансе: Микеланђело, Рафаел, Бернини и Ботичели. Под патронатом папе Јулија ИИ, Микеланђело је од 1508. до 1512. осликао 1100м² таванице Сикстинске капеле. Данас се она сматра Микеланђеловим најзначајнијим сликарским достигнућем.

Капела је добила име по папи Сиксту ИВ, који је рестаурирао стару Велику капелу између 1477. и 1480. Током ове рестаурације Пјетро Перуђино, Сандро Ботичели и Доменико Гирландајо су насликали низ фресака које описују Мојсијев и Христов живот.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар