У земљи меда и млијека

У Републици Српској драстично је пала производња млијека. Број снабдјевача млијека, према евиденцијама мљекара, смањен је са 10.500, колико их је било у  2010. години, на нешто више од 7.000 у 2013.години.  Истовремено, у истом периоду рапидно се смањио и број млијечних грла са 33.000, на нешто више од 25.000 грла.

Република Српска 29.10.2014 | 08:15
У земљи меда и млијека

Проблем несташице млијека Република Српска  планирала је ријешити набавком стеоних јуница. Али, прошле су већ три године, а животиње не долазе. Гдје је запело?

МИЛИОНИ ЗА МЛИЈЕКО

Овај податак је запањујући, ако се има у виду да је Влада РС, предводјена СНСД, од 2007. године до данас дала више од 120 милиона КМ на име премија за млијеко. Међутим, питање је како су те премије исплаћиване и да ли су оне  уопште релевантан показатељ стварне производње миљека.

У Републици Српској постоје повлаштене фирме, блиске врху власти, којима се годинама давало шаком и капом. На крају се испоставило, да је уложени новац  бачен залуд, односно да је завршио у приватним џеповима.

Тако је фирма “Фармленд”, чији је власник Драган Васиљевић, без  тендера добила милионски вриједне уговоре са ентитетским институцијама.  Робне резерве РС додијелиле су “Фармленду” и музне краве - 1200 грла, а  ова фирма   је продала одређени број, иако краве нису биле у њеном  власништву. Од тих 1200 грла мало је крава остало, а све ове године нема ниједног телета.

Уз то, “Фармленд” није није добио ни дозволу за извоз млијека из  БиХ/РС у ЕУ, јер је приликом доласка ФВО инспекције из Даблина (почетком године), утврђено је да ова компанија има најгоре налазе од пет фирми
из БиХ које су се кандидовале за извоз млијека.

У “Фармленду” нису завршене анализе на заразне болести код музних крава у задње двије године, а млијеко је стављано у јавну потрошњу;  краве које угину од болести закопавају се на неидентификоване локације;  угинућа се не пријављују и не води се евиденција болести!

Уз све то, постоје основане сумње да се на истој фарми воде два  правна субјекта и узимају дупли подстицаји за исте краве, које се воде и на једном и другом правном субјекту...

ЈУНИЦЕ ЋЕ НАС СПАСИТИ

Било како било, ентитетска влада и надлежно министарствопољопривреде су покушали ријешити смањења производње млијека пројектом набавке стеоних јуница, вриједним 15 милиона КМ. Пројекат је отпочет у вријеме министровања Мирослава Миловановића, током 2011. године. Први јавни позив фармерима да се пријаве објављен је 27. децембра  2011. године и од тада до данас није завршен пројекат набавке 3000 јуница.

Од овог броја, “Фармланду” је предвидјено 500, Пољопривредном  добру “Семберија” 300, а ПД “Невесињу” 200 стеоних јуница. Истовремено, упућен је и позив фармерима да се јаве на конкурс за  преузимање јуница. Направљен је и списак оних који су испунили услове, али јунице никада нису добили. Још их чекају.

Интересантно је да је  списак фармера скинут са сајта Министарства, јер је доживио измјене. Ни нови, измијењени, није објављен.

Тренутно нико од фармера не зна да ли је на списку и колико ће добити јуница,ако се програм реализује. Политика је одиграла своје и са  виртуелним јуницама, јер су на списак додати многи фармери који су чланови владајућег СНСД-а.

Ни Миловановићев насљедник, Стево Мирјанић, није успио да ријеши овај проблем, иако на њему ради од марта 2013. године.  У јулу и августу 2014. године објављени су тендери за набавку јуница, али ниједан није успио, јер нико није испуњавао услове.

Понуде су отворене 15. септембра ове године, али поново нико није испунио услове. Заинтересовани за овај пројекат нашли су се у чуду због  ригорозних услова. Посебно због чињенице да Министарство пољопривреде није имало  обезбијеђену банкарску гаранцију, којом би евентуалним продавцима јуница
гарантовали исплату. Као гарант појављује се само ресорно  министарство.


У условима тешке економске кризе и нередовних прилива у буџет, такав поступак Министарства озбиљни трговци сматрају напросто неозбиљним.

Журнал.инфо

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

запослена на фарми

29.10.2014 07:39

Цитам овај текст уз каву и не вкерујем ста цитам...прво да вас обавјестим да није истина да се млијеко не прегледа, па каква је то небулоза, поред анализа које ради институт и мљекаре које млојеко одвизе врсе анализе велока су то предузеца..радим на фарми висе од 8 година ниста није како посете а док то радите не водите рацуна о породицама које од тога зиве, знате ли ви колко нас тамо има запослених?камо среце да је висе Драгана у републици српској па да и они запослw преко 100 људи! А умјесто ових лази вољела бих да додјете и да се увјерите како се тамо ради и да ли име од тога иста истине...срамно је ово и некоректно! Моја дјеца су одрасла на том млијеку!!! Позз за све

ОДГОВОРИТЕ