U zemlji meda i mlijeka

U Republici Srpskoj drastično je pala proizvodnja mlijeka. Broj snabdjevača mlijeka, prema evidencijama mljekara, smanjen je sa 10.500, koliko ih je bilo u  2010. godini, na nešto više od 7.000 u 2013.godini.  Istovremeno, u istom periodu rapidno se smanjio i broj mliječnih grla sa 33.000, na nešto više od 25.000 grla.

Republika Srpska 29.10.2014 | 08:15
U zemlji meda i mlijeka

Problem nestašice mlijeka Republika Srpska  planirala je riješiti nabavkom steonih junica. Ali, prošle su već tri godine, a životinje ne dolaze. Gdje je zapelo?

MILIONI ZA MLIJEKO

Ovaj podatak je zapanjujući, ako se ima u vidu da je Vlada RS, predvodjena SNSD, od 2007. godine do danas dala više od 120 miliona KM na ime premija za mlijeko. Međutim, pitanje je kako su te premije isplaćivane i da li su one  uopšte relevantan pokazatelj stvarne proizvodnje miljeka.

U Republici Srpskoj postoje povlaštene firme, bliske vrhu vlasti, kojima se godinama davalo šakom i kapom. Na kraju se ispostavilo, da je uloženi novac  bačen zalud, odnosno da je završio u privatnim džepovima.

Tako je firma “Farmlend”, čiji je vlasnik Dragan Vasiljević, bez  tendera dobila milionski vrijedne ugovore sa entitetskim institucijama.  Robne rezerve RS dodijelile su “Farmlendu” i muzne krave - 1200 grla, a  ova firma   je prodala određeni broj, iako krave nisu bile u njenom  vlasništvu. Od tih 1200 grla malo je krava ostalo, a sve ove godine nema nijednog teleta.

Uz to, “Farmlend” nije nije dobio ni dozvolu za izvoz mlijeka iz  BiH/RS u EU, jer je prilikom dolaska FVO inspekcije iz Dablina (početkom godine), utvrđeno je da ova kompanija ima najgore nalaze od pet firmi
iz BiH koje su se kandidovale za izvoz mlijeka.

U “Farmlendu” nisu završene analize na zarazne bolesti kod muznih krava u zadnje dvije godine, a mlijeko je stavljano u javnu potrošnju;  krave koje uginu od bolesti zakopavaju se na neidentifikovane lokacije;  uginuća se ne prijavljuju i ne vodi se evidencija bolesti!

Uz sve to, postoje osnovane sumnje da se na istoj farmi vode dva  pravna subjekta i uzimaju dupli podsticaji za iste krave, koje se vode i na jednom i drugom pravnom subjektu...

JUNICE ĆE NAS SPASITI

Bilo kako bilo, entitetska vlada i nadležno ministarstvopoljoprivrede su pokušali riješiti smanjenja proizvodnje mlijeka projektom nabavke steonih junica, vrijednim 15 miliona KM. Projekat je otpočet u vrijeme ministrovanja Miroslava Milovanovića, tokom 2011. godine. Prvi javni poziv farmerima da se prijave objavljen je 27. decembra  2011. godine i od tada do danas nije završen projekat nabavke 3000 junica.

Od ovog broja, “Farmlandu” je predvidjeno 500, Poljoprivrednom  dobru “Semberija” 300, a PD “Nevesinju” 200 steonih junica. Istovremeno, upućen je i poziv farmerima da se jave na konkurs za  preuzimanje junica. Napravljen je i spisak onih koji su ispunili uslove, ali junice nikada nisu dobili. Još ih čekaju.

Interesantno je da je  spisak farmera skinut sa sajta Ministarstva, jer je doživio izmjene. Ni novi, izmijenjeni, nije objavljen.

Trenutno niko od farmera ne zna da li je na spisku i koliko će dobiti junica,ako se program realizuje. Politika je odigrala svoje i sa  virtuelnim junicama, jer su na spisak dodati mnogi farmeri koji su članovi vladajućeg SNSD-a.

Ni Milovanovićev nasljednik, Stevo Mirjanić, nije uspio da riješi ovaj problem, iako na njemu radi od marta 2013. godine.  U julu i avgustu 2014. godine objavljeni su tenderi za nabavku junica, ali nijedan nije uspio, jer niko nije ispunjavao uslove.

Ponude su otvorene 15. septembra ove godine, ali ponovo niko nije ispunio uslove. Zainteresovani za ovaj projekat našli su se u čudu zbog  rigoroznih uslova. Posebno zbog činjenice da Ministarstvo poljoprivrede nije imalo  obezbijeđenu bankarsku garanciju, kojom bi eventualnim prodavcima junica
garantovali isplatu. Kao garant pojavljuje se samo resorno  ministarstvo.


U uslovima teške ekonomske krize i neredovnih priliva u budžet, takav postupak Ministarstva ozbiljni trgovci smatraju naprosto neozbiljnim.

Žurnal.info

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zaposlena na farmi

29.10.2014 07:39

Citam ovaj tekst uz kavu i ne vkerujem sta citam...prvo da vas obavjestim da nije istina da se mlijeko ne pregleda, pa kakva je to nebuloza, pored analiza koje radi institut i mljekare koje mlojeko odvize vrse analize veloka su to preduzeca..radim na farmi vise od 8 godina nista nije kako posete a dok to radite ne vodite racuna o porodicama koje od toga zive, znate li vi kolko nas tamo ima zaposlenih?kamo srece da je vise Dragana u republici srpskoj pa da i oni zaposlw preko 100 ljudi! A umjesto ovih lazi voljela bih da dodjete i da se uvjerite kako se tamo radi i da li ime od toga ista istine...sramno je ovo i nekorektno! Moja djeca su odrasla na tom mlijeku!!! Pozz za sve

ODGOVORITE