Штрајк глађу у “Агросемберији”

Војислав Стевановић ступио је данас у штрајк глађу због неиспаћених 14 мјесечних примања у бијељинском предузећу “Агросемберија”, чији је радник био до прије мјесец дана, када је добио отказ као технолошки вишак.

Република Српска 28.10.2014 | 21:30
Штрајк глађу у “Агросемберији”

Стевановић тврди да му „Агросемберија“ на име неисплаћених плата дугује око 9.000 КМ, истичући да ће штрајковати глађу док му се не испуне сви захтјеви, „ако треба до смрти, али нећу одустати“.

Упутио је молбу Ранки Мишић, предсједнику Савеза синдиката РС и министру Петру Ђокићу да му помогну, истакавши да је у питању „борба за опстанак њега и његове супруге“.

„Радио сам као тракториста, а као ратни војни инвалид пребачен сам на пријем млијека. Обављао сам и послове ноћног чувара више од годину дана“, каже кратко Стевановић.

Стевановић истиче да је нелогично да возачи који возе млијеко приме плату, док радници који раде на пријему млијека остају без плата. Након што је блокиран жиро рачун „Агросемберије“, откуп млијека је једно вријеме вршен преко ЗЗ „Међаши“, да би изненада било основано ново предузеће „Подриње комерц“ доо које се бави откупом млијека, а које је повезано са „Агросемберијом“.

Милан Мирковић, директор новооснованог предузећа „Подриње комерц“, је синовац актуелног директора „Агросемберије“ Милета Мирковића.

Миле Мирковић, директор ПЗС „Агросемберија“ потврдио је да ово предузеће, са укупно 36 радника, више не може функционисати, јер не може ријешити статус задружне имовине која им припада.

Радници су проглашени технолошким вишком, а припремили су и тужбу против пословодства, у којој инсистирају на исплати 279.353 КМ на име неисплаћених плата, топлог оброка и регреса, те 170.689 КМ на име отпремнина, које у просјеку по раднику износе око 4.700 КМ.

„Уколико се задружна имовина укњижи на општину, односно Град, нама остају само обавезе и радници. Наша имовина је процијењена на 5,3 милиона КМ, а обавезе према повјериоцима износе 2,3 милиона КМ“, каже Мирковић, истичући да су сви радници у истом положају.

Мирковић за БН телевизију наводи да је за све крива лоша аграрна политика коју води Влада РС, због чега овај пословно – задружни савез већ годинама не може да ријеши статус имовине.  

Због тих проблема, тврди Мирковић, сви радници су проглашени технолошким вишком у случају стечаја, а због блокираних рачуна плате не примају мјесецима.

Стевановић тврди да је као радник преварен јер му је подметнуто да потпише бјанко ријешење којим се проглашава технолошким вишком.

Мирковић истиче да су сви радници прихавтили да буду технолошки вишак у случају стечаја. А због блокираних рачуна плате не примају мјесецима.

Мирковић напомиње да је град Бијељина од Врховног суда добио 14 пресуда - одбијеница за укњижење имовине “Агросемберије” на своје име, али да се она и даље води као друштвена.

И док се  судски спорови воде у недоглед, радници који су у овој причи највећи губитници ћуте и трпе.

Војиславу Стевановићу ратном-војном инвалиду, који је остао са 32 КМ инвалиднине мјесечно, остало је једино да штрајкује глађу, јер другог начина нема да оставри своја права.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар