Štrajk glađu u “Agrosemberiji”

Vojislav Stevanović stupio je danas u štrajk glađu zbog neispaćenih 14 mjesečnih primanja u bijeljinskom preduzeću “Agrosemberija”, čiji je radnik bio do prije mjesec dana, kada je dobio otkaz kao tehnološki višak.

Republika Srpska 28.10.2014 | 21:30
Štrajk glađu u “Agrosemberiji”

Stevanović tvrdi da mu „Agrosemberija“ na ime neisplaćenih plata duguje oko 9.000 KM, ističući da će štrajkovati glađu dok mu se ne ispune svi zahtjevi, „ako treba do smrti, ali neću odustati“.

Uputio je molbu Ranki Mišić, predsjedniku Saveza sindikata RS i ministru Petru Đokiću da mu pomognu, istakavši da je u pitanju „borba za opstanak njega i njegove supruge“.

„Radio sam kao traktorista, a kao ratni vojni invalid prebačen sam na prijem mlijeka. Obavljao sam i poslove noćnog čuvara više od godinu dana“, kaže kratko Stevanović.

Stevanović ističe da je nelogično da vozači koji voze mlijeko prime platu, dok radnici koji rade na prijemu mlijeka ostaju bez plata. Nakon što je blokiran žiro račun „Agrosemberije“, otkup mlijeka je jedno vrijeme vršen preko ZZ „Međaši“, da bi iznenada bilo osnovano novo preduzeće „Podrinje komerc“ doo koje se bavi otkupom mlijeka, a koje je povezano sa „Agrosemberijom“.

Milan Mirković, direktor novoosnovanog preduzeća „Podrinje komerc“, je sinovac aktuelnog direktora „Agrosemberije“ Mileta Mirkovića.

Mile Mirković, direktor PZS „Agrosemberija“ potvrdio je da ovo preduzeće, sa ukupno 36 radnika, više ne može funkcionisati, jer ne može riješiti status zadružne imovine koja im pripada.

Radnici su proglašeni tehnološkim viškom, a pripremili su i tužbu protiv poslovodstva, u kojoj insistiraju na isplati 279.353 KM na ime neisplaćenih plata, toplog obroka i regresa, te 170.689 KM na ime otpremnina, koje u prosjeku po radniku iznose oko 4.700 KM.

„Ukoliko se zadružna imovina uknjiži na opštinu, odnosno Grad, nama ostaju samo obaveze i radnici. Naša imovina je procijenjena na 5,3 miliona KM, a obaveze prema povjeriocima iznose 2,3 miliona KM“, kaže Mirković, ističući da su svi radnici u istom položaju.

Mirković za BN televiziju navodi da je za sve kriva loša agrarna politika koju vodi Vlada RS, zbog čega ovaj poslovno – zadružni savez već godinama ne može da riješi status imovine.  

Zbog tih problema, tvrdi Mirković, svi radnici su proglašeni tehnološkim viškom u slučaju stečaja, a zbog blokiranih računa plate ne primaju mjesecima.

Stevanović tvrdi da je kao radnik prevaren jer mu je podmetnuto da potpiše bjanko riješenje kojim se proglašava tehnološkim viškom.

Mirković ističe da su svi radnici prihavtili da budu tehnološki višak u slučaju stečaja. A zbog blokiranih računa plate ne primaju mjesecima.

Mirković napominje da je grad Bijeljina od Vrhovnog suda dobio 14 presuda - odbijenica za uknjiženje imovine “Agrosemberije” na svoje ime, ali da se ona i dalje vodi kao društvena.

I dok se  sudski sporovi vode u nedogled, radnici koji su u ovoj priči najveći gubitnici ćute i trpe.

Vojislavu Stevanoviću ratnom-vojnom invalidu, koji je ostao sa 32 KM invalidnine mjesečno, ostalo je jedino da štrajkuje glađu, jer drugog načina nema da ostavri svoja prava.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar