Предизборни крст на Златишту не служи никоме!

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су на данашњем засједању Извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године, гдје је остварен суфицит од око 107 000 конвертибилних марака као и одлуку о Нацрту ребаланса буџета за 2014. годину.

Република Српска 28.10.2014 | 16:54
Предизборни крст на Златишту не служи никоме!

Усвојен је Нацрт ребаланса буџета, који је за 0,38 одсто мањи у односу на планирани.

Градоначелник Источног Сарајева наводи да је један од кључних разлога за ребаланс тај што нису у цјелости остварени приходи од ПДВ-а који су мањи за око 50 000 КМ у односу на планиране приходе.Ипак, на скупштинском засједању које је протекло у рекордно кратком року, највише пажње привукло је одборничко питање постављено од стране власти у Источном Сарајеву, а тиче се постављања крста на Златишту, који је постављен у знак сјећања на више хиљада страдалих сарајевских Срба.

Градска власт сматра да постављено спомен-обиљежје не служи никоме, већ само штети.

"Мислим да надлежне службе града, али и невладине организације, које су биле активне у предизборној кампањи, у смислу образложења и начина на које је то постављено, треба да рјеше што прије ово стање, а да такав један крст постане споменик, који ће бити споменик који ће бити споменик српским жртвама страдалим у Сарајеву", истиче одборник ПДП-а Зоран Тешановић.

Потпредсједник Скупштине града Источно Сарајево Небојша Попић каже да је Српска демократска странка мишљења да онако како крст тренутно стоји на Златишту, тако стоји и Република Српска. Попић је позвао Електродистрибуцију Пале, радну јединицу у Источном Новом Сарајеву да крст поправе, јер су они ти који су тај крст поставили.

Одборник СНСД-а Жељко Стојановић сматра да је постављени крст на Златишту послужио својој сврси, те да клуб одборника СНСД-а неће улагати напоре да се крст уклони, већ да се на том мјесту постави трајније и боље обиљежје.

"Видите и сами колико је он проузроковао дискусија и реакција, тако да је дао свој допринос ономе чему је и намјењен. Крст какав год да је, за мене ће увијек бити у добром стању", додаје Стојановић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија изјавио је да је све што је рађено у вези крста на Златишту, рађено мимо града, те да град не може тренутно ништа урадити са њим нити га уклонити. Оно што је сигурно јесте да ће и наредно засједање Скупштине града Источно Сарајево протећи у знаку постављања такозваног крста на Златишту, који је према мишљењу већине грађана, али и бораца Републике Српске, срамота и понижење и недостојно спомен обиљежје страдалим сарајевским Србима.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СС

28.10.2014 18:45

'Потпредсједник Скупштине града Источно Сарајево Небојша Попић каже да је Српска демократска странка мишљења да онако како крст тренутно стоји на Златишту, тако стоји и Република Српска. ' Глупава изјава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

30.10.2014 08:39

Постављање обиљежја у облику крста недостојног жртвама српског народа у Сарајеву,очигледно да је требало да послужи СНСД-у у датом моменту да покаже родуљубље, а и подгрије тензије, како би добили који глас више од овог напаћеног народа, међутим исти су на то обиљежје већ заборавили. Али, очекујем од институција града, на чијој се територији налази ово обиљежје, пристојно рјешење као споменик српским жртвама , које то неоспорно заслужују, а који ће свима нама омогућити да заборавимо ову ружну епизоду предизборне кампање.

ОДГОВОРИТЕ