Predizborni krst na Zlatištu ne služi nikome!

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su na današnjem zasjedanju Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, gdje je ostvaren suficit od oko 107 000 konvertibilnih maraka kao i odluku o Nacrtu rebalansa budžeta za 2014. godinu.

Republika Srpska 28.10.2014 | 16:54
Predizborni krst na Zlatištu ne služi nikome!

Usvojen je Nacrt rebalansa budžeta, koji je za 0,38 odsto manji u odnosu na planirani.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva navodi da je jedan od ključnih razloga za rebalans taj što nisu u cjelosti ostvareni prihodi od PDV-a koji su manji za oko 50 000 KM u odnosu na planirane prihode.Ipak, na skupštinskom zasjedanju koje je proteklo u rekordno kratkom roku, najviše pažnje privuklo je odborničko pitanje postavljeno od strane vlasti u Istočnom Sarajevu, a tiče se postavljanja krsta na Zlatištu, koji je postavljen u znak sjećanja na više hiljada stradalih sarajevskih Srba.

Gradska vlast smatra da postavljeno spomen-obilježje ne služi nikome, već samo šteti.

"Mislim da nadležne službe grada, ali i nevladine organizacije, koje su bile aktivne u predizbornoj kampanji, u smislu obrazloženja i načina na koje je to postavljeno, treba da rješe što prije ovo stanje, a da takav jedan krst postane spomenik, koji će biti spomenik koji će biti spomenik srpskim žrtvama stradalim u Sarajevu", ističe odbornik PDP-a Zoran Tešanović.

Potpredsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Nebojša Popić kaže da je Srpska demokratska stranka mišljenja da onako kako krst trenutno stoji na Zlatištu, tako stoji i Republika Srpska. Popić je pozvao Elektrodistribuciju Pale, radnu jedinicu u Istočnom Novom Sarajevu da krst poprave, jer su oni ti koji su taj krst postavili.

Odbornik SNSD-a Željko Stojanović smatra da je postavljeni krst na Zlatištu poslužio svojoj svrsi, te da klub odbornika SNSD-a neće ulagati napore da se krst ukloni, već da se na tom mjestu postavi trajnije i bolje obilježje.

"Vidite i sami koliko je on prouzrokovao diskusija i reakcija, tako da je dao svoj doprinos onome čemu je i namjenjen. Krst kakav god da je, za mene će uvijek biti u dobrom stanju", dodaje Stojanović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija izjavio je da je sve što je rađeno u vezi krsta na Zlatištu, rađeno mimo grada, te da grad ne može trenutno ništa uraditi sa njim niti ga ukloniti. Ono što je sigurno jeste da će i naredno zasjedanje Skupštine grada Istočno Sarajevo proteći u znaku postavljanja takozvanog krsta na Zlatištu, koji je prema mišljenju većine građana, ali i boraca Republike Srpske, sramota i poniženje i nedostojno spomen obilježje stradalim sarajevskim Srbima.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

СС

28.10.2014 18:45

'Потпредсједник Скупштине града Источно Сарајево Небојша Попић каже да је Српска демократска странка мишљења да онако како крст тренутно стоји на Златишту, тако стоји и Република Српска. ' Глупава изјава.

ODGOVORITE
Name

mila

30.10.2014 08:39

Postavljanje obilježja u obliku krsta nedostojnog žrtvama srpskog naroda u Sarajevu,očigledno da je trebalo da posluži SNSD-u u datom momentu da pokaže roduljublje, a i podgrije tenzije, kako bi dobili koji glas više od ovog napaćenog naroda, međutim isti su na to obilježje već zaboravili. Ali, očekujem od institucija grada, na čijoj se teritoriji nalazi ovo obilježje, pristojno rješenje kao spomenik srpskim žrtvama , koje to neosporno zaslužuju, a koji će svima nama omogućiti da zaboravimo ovu ružnu epizodu predizborne kampanje.

ODGOVORITE