Кина реже плате и укида привилегије директорима

Руководство комунистичке партије Кине намјерава да у наредним мјесецима смањи исплате топ менаџерима највећих државних компанија, пише Вол стрит џорнал, позивајући се на обавјештене изворе.

Свијет 28.10.2014 | 13:29
Кина реже плате и укида привилегије директорима

Према изворима, максимална плата руководилаца државне компаније може бити 10 просјечних плата у фирми, при томе, та сума ће у великој мјери зависити од резултата пословања компаније у конкретној години.Поред тога, кинески топ менаџери могу бити лишени и таквих пријатних бонуса као што су чланство у голф клубовима и фитнес клубовима на рачун компаније, бесплатно лијечење и друго.

Промјене ће обухватити на високопозициониране раднике – предсједнике управних одбора, извршне директоре, предсједнике и њихове замјенике у укупно око 100 државних корпорација. Убудуће ће се слична шема примјенити код руководилаца мањих компанија под контролом регионалних власти.

Неки шефови државних предузећа су већ изразили ентузијазам у корист снижења сопствених плата, што се објашњава покушајима да стекну наклоност, како широке јавности незадовољне растом неједнакости у земљи, тако и руководства комунистичке партије која именује директоре државних организација.Међутим, смањење плата ће истовремено ослабити конкурентност државних компанија у погледу задржавања талентованих кадрова, упозоравају стручњаци.

Приватне компаније већ плаћају много више, и често успијевају на тај начин да преузму кључне раднике државних предузећа.Према подацима извора Вол стрит џорнала, прелазак технололошког директора банке ИЦБЦ Тун Лин у финансијску компанију која припада Алибаба групи, објашњава се тиме што јој је с преласком плата порасла најмање три пута.

Такође ограничење плата може да смањи подстицај за активан рад топ менаџера. „Ако сте ви комерцијално оријентисан извршни директор, какав имате мотив да радите напорно, ако васа плата свеједно неће бити већа?“, пита се економиста Института за свјетску економију, стручњак за Кину Николас Ларди.Према америчким мјерилима плате топ менаџера кинеских државних корпорација и овако су ниске.

На примјер, предсједник управног одбора банке ИЦБЦ Ðијанг Ðинангинг је прошле године зарадио 326.000 долара, док је његов колега у „Џи-Пи Морган Чејсу“ (ЈПМорган Цхасе) Џејмс Дајмон добио 20 милиона долара, иако је профит кинеске банке био двоструко већи него америчке.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ђода

28.10.2014 13:07

Свака част,тако то ради права народна власт-узима се и одбија од оних што највише имају,зато и јесу медју најјачим земљама на свијету.Код нас наравно све контра-све се ломи на најсиромашнијим градјанима.

ОДГОВОРИТЕ