Kina reže plate i ukida privilegije direktorima

Rukovodstvo komunističke partije Kine namjerava da u narednim mjesecima smanji isplate top menadžerima najvećih državnih kompanija, piše Vol strit džornal, pozivajući se na obavještene izvore.

Svijet 28.10.2014 | 13:29
Kina reže plate i ukida privilegije direktorima

Prema izvorima, maksimalna plata rukovodilaca državne kompanije može biti 10 prosječnih plata u firmi, pri tome, ta suma će u velikoj mjeri zavisiti od rezultata poslovanja kompanije u konkretnoj godini.Pored toga, kineski top menadžeri mogu biti lišeni i takvih prijatnih bonusa kao što su članstvo u golf klubovima i fitnes klubovima na račun kompanije, besplatno liječenje i drugo.

Promjene će obuhvatiti na visokopozicionirane radnike – predsjednike upravnih odbora, izvršne direktore, predsjednike i njihove zamjenike u ukupno oko 100 državnih korporacija. Ubuduće će se slična šema primjeniti kod rukovodilaca manjih kompanija pod kontrolom regionalnih vlasti.

Neki šefovi državnih preduzeća su već izrazili entuzijazam u korist sniženja sopstvenih plata, što se objašnjava pokušajima da steknu naklonost, kako široke javnosti nezadovoljne rastom nejednakosti u zemlji, tako i rukovodstva komunističke partije koja imenuje direktore državnih organizacija.Međutim, smanjenje plata će istovremeno oslabiti konkurentnost državnih kompanija u pogledu zadržavanja talentovanih kadrova, upozoravaju stručnjaci.

Privatne kompanije već plaćaju mnogo više, i često uspijevaju na taj način da preuzmu ključne radnike državnih preduzeća.Prema podacima izvora Vol strit džornala, prelazak tehnolološkog direktora banke ICBC Tun Lin u finansijsku kompaniju koja pripada Alibaba grupi, objašnjava se time što joj je s prelaskom plata porasla najmanje tri puta.

Takođe ograničenje plata može da smanji podsticaj za aktivan rad top menadžera. „Ako ste vi komercijalno orijentisan izvršni direktor, kakav imate motiv da radite naporno, ako vasa plata svejedno neće biti veća?“, pita se ekonomista Instituta za svjetsku ekonomiju, stručnjak za Kinu Nikolas Lardi.Prema američkim mjerilima plate top menadžera kineskih državnih korporacija i ovako su niske.

Na primjer, predsjednik upravnog odbora banke ICBC Ðijang Ðinanging je prošle godine zaradio 326.000 dolara, dok je njegov kolega u „Dži-Pi Morgan Čejsu“ (JPMorgan Chase) Džejms Dajmon dobio 20 miliona dolara, iako je profit kineske banke bio dvostruko veći nego američke.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Đoda

28.10.2014 13:07

Svaka čast,tako to radi prava narodna vlast-uzima se i odbija od onih što najviše imaju,zato i jesu medju najjačim zemljama na svijetu.Kod nas naravno sve kontra-sve se lomi na najsiromašnijim gradjanima.

ODGOVORITE