Исламисти остају пријетња у будућности

БЕРЛИН, 28. ОКТОБРА /СРНА-Ројтерс/ - Милитанти "Исламске државе" биће у стању да извршавају операције у Ираку "у догледној будућности", упркос ваздушним ударима које предводе САД и напорима ирачке војске да преузме контролу над територијама, саопштила је њемачка спољна обавјештајна служба БНД.

Свијет 28.10.2014 | 10:54
Исламисти остају пријетња у будућности

"Исламска држава" заузела је велике територије у Ираку и Сирији ове године, прогласила исламски "калифат" и погубила и потиснула шиитске муслимане, хришћане и остале групе које не дијеле њихово радикално тумачење сунитског ислама.

БНД наводи да су исламисти и даље у стању да извршавају успјешне операције у западној ирачкој провинцији Анбар и изван Багдада и да покушавају да придобију још сунита у Ираку у борби против коалиције на челу са САД.

"Наставак политичког и безбједносног вакуума и Ираку у догледној будућности значајно ће отежати борбу против терориста и радикалних група", наводи се у саопштењу.

БНД наводи да се "Исламска држава" у Сирији бори против курдских снага у Кобанију, недалеко од границе са Турском, и да су милитанти и даље у могућности да нападају, иако им је мобилност отежана ваздушним ударима.

Њемачка служба додаје да снаге предсједника Башара ал Асада имају ограничена средства и да су концентрисане у урбаним центрима - Дамаску, Хомсу, Хами и Алепу.

У извјештају се додаје да су Асадове снаге одустале од ријетко насељених подручја, што је омогућило ширење "Исламске државе".

 

Извор:Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

кобац

28.10.2014 17:00

Пустите их нек живе свој живот како они одлуче и хоће оду тамо у њихову државу и хоће да они живе као Запад. Треба вас тјерати до гроба нисте боље ни заслужили читав свијет то гледа и чека да се још преда.

ОДГОВОРИТЕ