Islamisti ostaju prijetnja u budućnosti

BERLIN, 28. OKTOBRA /SRNA-Rojters/ - Militanti "Islamske države" biće u stanju da izvršavaju operacije u Iraku "u doglednoj budućnosti", uprkos vazdušnim udarima koje predvode SAD i naporima iračke vojske da preuzme kontrolu nad teritorijama, saopštila je njemačka spoljna obavještajna služba BND.

Svijet 28.10.2014 | 10:54
Islamisti ostaju prijetnja u budućnosti

"Islamska država" zauzela je velike teritorije u Iraku i Siriji ove godine, proglasila islamski "kalifat" i pogubila i potisnula šiitske muslimane, hrišćane i ostale grupe koje ne dijele njihovo radikalno tumačenje sunitskog islama.

BND navodi da su islamisti i dalje u stanju da izvršavaju uspješne operacije u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar i izvan Bagdada i da pokušavaju da pridobiju još sunita u Iraku u borbi protiv koalicije na čelu sa SAD.

"Nastavak političkog i bezbjednosnog vakuuma i Iraku u doglednoj budućnosti značajno će otežati borbu protiv terorista i radikalnih grupa", navodi se u saopštenju.

BND navodi da se "Islamska država" u Siriji bori protiv kurdskih snaga u Kobaniju, nedaleko od granice sa Turskom, i da su militanti i dalje u mogućnosti da napadaju, iako im je mobilnost otežana vazdušnim udarima.

Njemačka služba dodaje da snage predsjednika Bašara al Asada imaju ograničena sredstva i da su koncentrisane u urbanim centrima - Damasku, Homsu, Hami i Alepu.

U izvještaju se dodaje da su Asadove snage odustale od rijetko naseljenih područja, što je omogućilo širenje "Islamske države".

 

Izvor:Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kobac

28.10.2014 18:00

Pustite ih nek žive svoj život kako oni odluče i hoće odu tamo u njihovu državu i hoće da oni žive kao Zapad. Treba vas tjerati do groba niste bolje ni zaslužili čitav svijet to gleda i čeka da se još preda.

ODGOVORITE