Часни крст стигао на Соколац

Поводом славе храма Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, који се налази у комплексу Војничког спомен-гробља Мали Зејтинлик на Сокоцу, данас је свечано дочекан Часни крст из Јерусалима.

Република Српска 27.10.2014 | 23:20
Часни крст стигао на Соколац

Крст је Српска православна црква  даровала у помен на преко 900 погинулих бораца у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату који су сахрањени на овом гробљу, као и на све борце који су своје животе положили у темеље Републике Српске.

Часни крст који је стигао у Соколац, на дан славе храма Преподобне мати Параскеве - Свете Петке је девети часни крст који Српска православна црква и његова Светост Патријарх српски Иринеј са својим благословом дарују просторима гдје су Срби пострадали, односно епархијама многомученим и многопострадалим.

Часни крст из Јерусалима, који не означава само страдање, већ и васкрсење и радост, у Сокоцу треба да подсјећа на 953 борца сахрањена на гробљу Мали Зејтинлик.

"Свједочиће њихову жртву који су поднијели за Часни крст и слободу златну. Овај Часни крст ће бити радост свима онима који буду долазили у овај свети храм и који се буду поклањали и цјеливали Часни крст", напомиње протојереј ставрофор Борис Бандука, архијерејски намјесник у Митрополији Дабробосанској.

Зоран Вучић из Српске Патријаршије из Београда напомиње да је Часни крст цјеливало хиљаде људи, те да је Крст прошао неколико хиљада километара у једном крсном ходу, све са циљем, жељом и надом да ће Господ, Пресвета Богородица и Света Петка да нас све уједине.

"Ако су нама поставили неприродне границе и раздјелили наш српски православни народ, духовно не могу ништа да нам учине. Духовно нас спајају крстови наши, као и крстови на Малом Зејтинлику који су подигнути у част наших бораца", истиче Вучић.

Часни крст из Јерусалима остаће трајно у храму Преподобне Мати Параскеве - Свете Петке у Сокоцу.

"Нисмо могли добити већи дар од овога што нам је стигао Часни крст у Соколац. Захвални смо свима који су учествовали у доношењу одлуке да се овај Часни крст овдје трајно постави", рекао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Светој литургији поводом славе храма, ломљењу славског колача и литији на челу са Часним крстом и барјацима присуствовали су бројни грађани Сокоца.

У програму под називом "Радуј се Преподобна мати Параскево, утјехо ожалошћених" учестовала су дјеца из Косова и Метохије, као и ученици београдских школа са вјероучитељима, пјесници из Удружења књижевника Србије и умјетници из Београда.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бране

28.10.2014 04:56

Миловане прави си нацелник. Да владаш још 100 година

ОДГОВОРИТЕ