Časni krst stigao na Sokolac

Povodom slave hrama Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, koji se nalazi u kompleksu Vojničkog spomen-groblja Mali Zejtinlik na Sokocu, danas je svečano dočekan Časni krst iz Jerusalima.

Republika Srpska 27.10.2014 | 23:20
Časni krst stigao na Sokolac

Krst je Srpska pravoslavna crkva  darovala u pomen na preko 900 poginulih boraca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu koji su sahranjeni na ovom groblju, kao i na sve borce koji su svoje živote položili u temelje Republike Srpske.

Časni krst koji je stigao u Sokolac, na dan slave hrama Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke je deveti časni krst koji Srpska pravoslavna crkva i njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej sa svojim blagoslovom daruju prostorima gdje su Srbi postradali, odnosno eparhijama mnogomučenim i mnogopostradalim.

Časni krst iz Jerusalima, koji ne označava samo stradanje, već i vaskrsenje i radost, u Sokocu treba da podsjeća na 953 borca sahranjena na groblju Mali Zejtinlik.

"Svjedočiće njihovu žrtvu koji su podnijeli za Časni krst i slobodu zlatnu. Ovaj Časni krst će biti radost svima onima koji budu dolazili u ovaj sveti hram i koji se budu poklanjali i cjelivali Časni krst", napominje protojerej stavrofor Boris Banduka, arhijerejski namjesnik u Mitropoliji Dabrobosanskoj.

Zoran Vučić iz Srpske Patrijaršije iz Beograda napominje da je Časni krst cjelivalo hiljade ljudi, te da je Krst prošao nekoliko hiljada kilometara u jednom krsnom hodu, sve sa ciljem, željom i nadom da će Gospod, Presveta Bogorodica i Sveta Petka da nas sve ujedine.

"Ako su nama postavili neprirodne granice i razdjelili naš srpski pravoslavni narod, duhovno ne mogu ništa da nam učine. Duhovno nas spajaju krstovi naši, kao i krstovi na Malom Zejtinliku koji su podignuti u čast naših boraca", ističe Vučić.

Časni krst iz Jerusalima ostaće trajno u hramu Prepodobne Mati Paraskeve - Svete Petke u Sokocu.

"Nismo mogli dobiti veći dar od ovoga što nam je stigao Časni krst u Sokolac. Zahvalni smo svima koji su učestvovali u donošenju odluke da se ovaj Časni krst ovdje trajno postavi", rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Svetoj liturgiji povodom slave hrama, lomljenju slavskog kolača i litiji na čelu sa Časnim krstom i barjacima prisustvovali su brojni građani Sokoca.

U programu pod nazivom "Raduj se Prepodobna mati Paraskevo, utjeho ožalošćenih" učestovala su djeca iz Kosova i Metohije, kao i učenici beogradskih škola sa vjeroučiteljima, pjesnici iz Udruženja književnika Srbije i umjetnici iz Beograda.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

brane

28.10.2014 04:56

Milovane pravi si nacelnik. Da vladaš još 100 godina

ODGOVORITE