Цртач домова за бескућнике

Уметник из Лос Анђелеса црта мурале на зидовима зграда испод којих бескућници обитавају представљајући њихове наде и снове, а понекад и целокупне „апартмане“.

Свијет 27.10.2014 | 11:40
Цртач домова за бескућнике

Уметничко име му је „Скид робот“ и каже да је анониман улични уметник који даје онолико колико може онима којима је то потребно.

„Стварам дијалог за решење екстремног сиромаштва кроз уметност“, каже он.

Своје радове поставља на Инстаграм још од прошлог новембра. Они приказују ствари које они без крова над главом прижељкују - храну, новац, аутомобиле, домови, пејсажи, па чак и краљевски трон за једног инвалида.

„Бен је отпуштен из болнице након што је рањен из ватреног оружја у леђа. Када су му залечили ране избацили су га на улицу“, пише уметник.

„Скид робот“ почео је са цртањем простих балона за разговор у којима је речима истицао жеље и снове бескућника. Убрзо је, међутим, почео да црта комплексније слике.

Идеју за оваквим скретањем пажње на проблем бескућника и сиромашних добио је од своје девојке. У почетку је осећао кривицу зато што му је деловало да искоришћава бескућнике, али је убрзо схватио да на тај начин може и да им помогне.

Када дође да им осликава „пребивалиште“, обично сврати до продавнице и купи им нешто хране, доњег веша и козметике. „На тај начин не долазим празних руку“, објашњава амерички уметник.

Сусрети са бескућницима не пролазе увек добро.

„Једном је нека жена потегла нож. Неколико њих ме је јурило, али већина то прихвати на најбољи могући начин и увек је захвална на поклонима које донесем“, каже „Скид робот“.

За сада је мурале цртао у Лос Анђелесу, Балтимору и Њујорку, а покренуо је и кампању како би популаризовао пројекат, скренуо пажњу на сиромашне и прикупио помоћ за њих.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

црни

28.10.2014 05:09

Па сад нек пребије бескућник руку на том роштиљу узимајући крменадлу и ето њему пензије и одштете. Буахаха

ОДГОВОРИТЕ