Crtač domova za beskućnike

Umetnik iz Los Anđelesa crta murale na zidovima zgrada ispod kojih beskućnici obitavaju predstavljajući njihove nade i snove, a ponekad i celokupne „apartmane“.

Svijet 27.10.2014 | 11:40
Crtač domova za beskućnike

Umetničko ime mu je „Skid robot“ i kaže da je anoniman ulični umetnik koji daje onoliko koliko može onima kojima je to potrebno.

„Stvaram dijalog za rešenje ekstremnog siromaštva kroz umetnost“, kaže on.

Svoje radove postavlja na Instagram još od prošlog novembra. Oni prikazuju stvari koje oni bez krova nad glavom priželjkuju - hranu, novac, automobile, domovi, pejsaži, pa čak i kraljevski tron za jednog invalida.

„Ben je otpušten iz bolnice nakon što je ranjen iz vatrenog oružja u leđa. Kada su mu zalečili rane izbacili su ga na ulicu“, piše umetnik.

„Skid robot“ počeo je sa crtanjem prostih balona za razgovor u kojima je rečima isticao želje i snove beskućnika. Ubrzo je, međutim, počeo da crta kompleksnije slike.

Ideju za ovakvim skretanjem pažnje na problem beskućnika i siromašnih dobio je od svoje devojke. U početku je osećao krivicu zato što mu je delovalo da iskorišćava beskućnike, ali je ubrzo shvatio da na taj način može i da im pomogne.

Kada dođe da im oslikava „prebivalište“, obično svrati do prodavnice i kupi im nešto hrane, donjeg veša i kozmetike. „Na taj način ne dolazim praznih ruku“, objašnjava američki umetnik.

Susreti sa beskućnicima ne prolaze uvek dobro.

„Jednom je neka žena potegla nož. Nekoliko njih me je jurilo, ali većina to prihvati na najbolji mogući način i uvek je zahvalna na poklonima koje donesem“, kaže „Skid robot“.

Za sada je murale crtao u Los Anđelesu, Baltimoru i Njujorku, a pokrenuo je i kampanju kako bi popularizovao projekat, skrenuo pažnju na siromašne i prikupio pomoć za njih.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

crni

28.10.2014 05:09

Pa sad nek prebije beskućnik ruku na tom roštilju uzimajući krmenadlu i eto njemu penzije i odštete. Buahaha

ODGOVORITE